onsdag 7 oktober 2015

Majonnäs

alla ingredienserna bör ha samma temperatur, annars kan det bli svårt att få majonnäsen att tjockna 

*
Gjorde iordning knäckemackor med 
leverpastej tomat och två kokta ägg till 
lunch idag, öppnade sedan kylen för att 
ta fram majonnäsen...slut?!


knäckte då ett ägg och hällde äggulan
i en skål med ganska snäv botten
(då håller sig äggsmeten längst ner i skålen utan att man lutar den)

Ner bland äggulan åkte :
en liten tesked dijonsenap
1/2 tsk salt
malen svartpeppar
 red hot chiliflakes

under ständig vispning och med tunn, 
fin stråle tillsätts 1-1,5 dl olja
(lite olivolja och mer raps-eller majsolja)

och tillsätt sedan 1 msk pressad citron.

För att det ska bli vitlöksmajonnäs
- aioli -
tillsätt en pressad vitlöksklyfta 
innan oljan vispas i.

*

Bra träning för armen och så
mycket godare med hemgjord majonnäs!

äggula

salt

dijonsenap



tunn fin stråle olja så att äggulan hinner absorbera upp den


Om man bara tar ut majonnäsen för servering, så håller den över en vecka i kylskåpet...

2 kommentarer:

  1. JA! Och med purfärska ägg (=egna höns) blir det lyx-super-gott! Har det kommit några ägg än?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, vi väntar fortfarande på hönorna ... men hönshuset är klart :)

      Radera