Dags för sonens studentmottagning!
med kära & nära gäster i buffé-ekvationen blir det till att tänka till lite,
men lättare än man tror att laga:
vegan
muslim
låglaktos
glutenintolerans
Kall potatissallad
koka färskpotatis och bondbönor - låt kallna
skiva rödlök, skär potatis i halvor och bönor i mindre bitar
gör en vinaigrette och blanda i gräslök & bladpersilja
krydda med mald havssalt & svartpeppar
blanda allt med varsam hand
Snurror av squash
Skiva 2 squash på längden med hjälp av osthyvel
(ta i lite så att skivorna inte blir för tunna)
lägg ut skivorna på bakplåtspapper, salta dem lätt och låt ligga i 10 minuter
torka sedan av vätskan som bildats
pensla olja över skivorna och skjuts in i ugnen på 175°c ca 10 minuter
under de 10 minuterna:
mixa ihop:
1/2 dl mandelmjöl
1/2 dl solrosfrön
havssalt & citronpeppar
olivolja & vitlöksklyfta
5-6 kvistar bladpersilja
en liten näve torkade aprikoser
rivet citronskal & lite av saften från citronen
ta ut plåten och låt svalna
smeta försiktigt ut den mixade krämen på squashskivorna
och rulla dem till små rosor
Rullad aubergine
skiva auberginen i 1/2-1 cms tjocka skivor
sprid ut skivorna på bakplåtspapper, salta lätt och låt ligga i 10 minuter
torka sedan av vätskan som bildats
ringla olja över skivorna och in med plåten i ugnen ca 200°c ca 10 minuter
ta ut plåten, vänd skivorna och ändra ugnen till grill och stek i ytterligare 5 minuter
(håll koll så att de inte blir för mörka)
under tiden:
mixa :
1 dl valnötskärnor
några skivor soltorkad tomat
rivet citronskal + saft från citronen
olja & pressad vitlök
havssalt & färsk timjan
bred ut röran på de grillade skivorna, rulla ihop och fäst med tandpetare
bred ut röran på de grillade skivorna, rulla ihop och fäst med tandpetare
Hummus
lägg kikärtor i blöt över natten och koka dem sedan tuggvänliga
(alternativt köp färdigkokta)
mixa tillsammans med sesampasta
olivolja & rapsolja
(+ lite vatten för lösare konsistens)
ett rejält knippe bladpersilja & två pressade vitlöksklyftor
en liten dutt cayennepeppar & en skvätt pressad citronsaft
en nypa havssalt & nymald svartpeppar
lite spiskummin & paprikakrydda - gärna stark
toppa av med chiliflakes - mmm!
Ugnsbakad lax
lägg färska laxsidor med skinnet nedåt på bakplåtspapper
häll en blandning av soja, rapsolja, rivet citronskal, havssalt & citronpeppar över fisken
garnera med skivad citron
stek i 200°c tills köttermometern visar mellan 48°c & 55°c
klipp färska kryddväxter över och servera varm eller kall
god även dagen efter ;)
Gazpacho
mixa väldigt länge:
2 paprikor
2 vitlöksklyftor
2 tomater
1 skalad gurka
1/2 squash
(som råkade ligga i kylen)
bladpersilja & cayennepeppar
havssalt & svartpeppar
späd med vatten till önskad konsistens
servera väl kyld
Till det serverades
lättkokt sparris med (vegetabiliskt förstås) smör
haricots verts med havssalt
baguetter & rumsvarma franska ostar
syrrans alltid lika goda sås till fisk:
(koka ihop grädde, crème fraîche, buljongtärning, 2 vitlöksklyftor, havssalt & lite peppar)
kvisttomater
& champagne förstås!
Grattis C.!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar