måndag 12 oktober 2015

Fönsterkitt och glasrutor


*
I helgen har jag varit på kurs i 
fönsterrenovering med linoljeprodukter
- resultat..?!

bara äkta linolja i färgen framöver!
*

det mesta går att reparera
(istället för fönsterbyte)

Bra och mindre bra penslar och hur man strippar penseln
för att göra den mer effektiv och få längre livslängd


Allt går att fixa med värme och tålamod
enligt Hans, det är rätt & riktigt i mycket...

vackert äldre fönster i väntan på renovering


"om man inte kan tillverka sitt verktyg ska man inte använda det..." Hans
Hm, då blir det tufft framöver.
Tror att det blir en genväg trots allt,
med de verktyg som redan finns,
men också lite råg i ryggen att våga fixa egna :D

linoljekitt med konsistens att fastna i uppochnedvänd hand




De har byggt en underbar veranda med vackra fönster där innerfönstren strax ska hakas på inför vintern - en dröm!

utsikten från verandan

Härligt material till omkittning av fönstren
(obs! inte reklam, har inhandlat allt för eget bruk, av egen vilja och med egna pengar)

torsdag 8 oktober 2015

Änglar - visst finns de...




Det blåser ute och känns lite ruggigt, det fick bli en stund inomhus med tänger, pärlor och 
metalltråd.
*
det behövs:
avbitartång
platttång
rundtång
metalltråd (finns bl a på Panduro)
& barnens gamla pärllåda...
*
Knip & böj - ungefär som Lanefelts gympa på 80-talet :D




När huvud och vingar ska böjas till 
är det bra att använda något runt som 'motstånd'. 
(träslevshandtag, små tuber i hårdplast, kvastskaft ...)
Böjer man med tång blir det lätt märken i metallen och med fingrarna är det svårt att få jämna kurvor.



Till en ängel som är ca 7 cm hög går det åt 45-50 cm metalltråd och till en större ängel, ca 20 cm hög, går det åt ungefär 1 meter.



några änglar till...


*




onsdag 7 oktober 2015

Majonnäs

alla ingredienserna bör ha samma temperatur, annars kan det bli svårt att få majonnäsen att tjockna 

*
Gjorde iordning knäckemackor med 
leverpastej tomat och två kokta ägg till 
lunch idag, öppnade sedan kylen för att 
ta fram majonnäsen...slut?!


knäckte då ett ägg och hällde äggulan
i en skål med ganska snäv botten
(då håller sig äggsmeten längst ner i skålen utan att man lutar den)

Ner bland äggulan åkte :
en liten tesked dijonsenap
1/2 tsk salt
malen svartpeppar
 red hot chiliflakes

under ständig vispning och med tunn, 
fin stråle tillsätts 1-1,5 dl olja
(lite olivolja och mer raps-eller majsolja)

och tillsätt sedan 1 msk pressad citron.

För att det ska bli vitlöksmajonnäs
- aioli -
tillsätt en pressad vitlöksklyfta 
innan oljan vispas i.

*

Bra träning för armen och så
mycket godare med hemgjord majonnäs!

äggula

salt

dijonsenap



tunn fin stråle olja så att äggulan hinner absorbera upp den


Om man bara tar ut majonnäsen för servering, så håller den över en vecka i kylskåpet...

måndag 5 oktober 2015

Största koppen med värme & nytta


Hösten kommer med både kyla och baciller,
så på med kofta & tofflor 
och fram med största tekoppen!

det sägs att:

Ingefära stärker kroppens immunförsvar och 
stimulerar blodcirkulationen
*
Koriander är antiseptisk och kramplösande
*
Citronmeliss är antibakteriell och lugnande
*
Fänkål har bakteriedödande verkan och ökar 
mjölkbildningen hos ammande kvinnor
*
Mynta är starkt kramplösande och antiseptisk
*
och mycket mer...
( källor : www.läkeörter.se  och www.tantbloggen.se)


ingefära & stjälkar och blad av koriander

Citron & citronmeliss

för oss som älskar lakrits och mint är det gott med
skivor av fänkål och en kvist mynta i koppen...

underbar kopp från GreenGate

En kopp med infusion av citronmeliss på kvällskvisten gör gott för både kropp & själ

söndag 4 oktober 2015

liten gala för stort behov




Många bäckar små...

Stora galor eller mindre spelar ingen roll när målet är detsamma.
Idag har många vänliga, snälla människor 
ställt upp och  samlat pengar till 

Barncancerfonden !

Skrattat och pratat, promenerat och sprungit varvet runt 
i vår fina by och gemensamt fick vi ihop en bra slant som 
kommer till god nytta :)


                  




Dimman bäddade in allt i ett vackert ljus i morse. 
Banan snitslades och det fanns vatten, päron och fika till alla duktiga som kom!


hejarklacken 






med vänlig hälsning :)

fredag 2 oktober 2015

Fröknäcke/knäckebröd


Det finns massor av recept på fröknäcke på nätet, 
alla väldigt lika men med lite olika twist 
vilket nog betyder att man kan göra lite som man vill
 :D

ugnen på 150°c
tid i ugn ca 1 timme

3 dl blandade frön  sesam/pumpa/solros
1/2 dl linfrö
en nypa salt
(en nypa kummin)
2 msk mandelmjöl
2 msk havregryn
(ofta står det fiberhusk, men det finns inte i mitt skafferi)
1/2 dl rapsolja
2 dl kokande vatten

blanda de torra ingredienserna
tillsätt olja och kokande vatten
rör om och låt stå fem minuter
*
sprid ut tunt på bakplåtspapper (ca 30x40cm) och
strö lite flingsalt över - skjuts in i ugnen! 
*
förvaras torrt om det blir något över...


det är lätt att kavla tunt om man lägger ett bakplåtspapper ovanpå

mums



Naturchips



favoriten!


Några av fredagskvällsfavoriterna 
här hemma är naturchipsen!

Krispiga & knapriga försvinner
de i en farlig fart från skålen...
och innehållet i påsarna är oftast 
inte tillräckligt tilltaget, så
glad i hågen skalades och skivades morötter, rödbetor och en potatis
(med skalare och osthyvel)

Förbered genom att lägga ut hushållspapper på bänken där du kan lägga de friterade grönsakerna och ha ett lock till hands för att kväva en eventuell brand - olja är farligt, häll aldrig vatten på för att försöka släcka eld om olyckan är framme!

och så värmdes rapsoljan
(ca 180-190°c, typ när en liten bit vitt bröd 
blir gyllene efter ca 15-20 sekunder)

Lägg i skivade grönsaker från en morot/rödbeta i taget
sedan tar det ca en minut innan det är dags att 
med en hålslev ta upp grönsakerna,
vakta hela tiden, det är lätt att överfritera!
(det gjorde jag med rödbetorna, men skam den som ger sig, 
nästa gång blir det nog bättre)



rödbetorna skivades med osthyveln

i kökslådan finns ofta en skalare som är lite för grov,
som tar med sig lite för mycket av grönsaken när man skalar -
just den är perfekt att skiva morötter med!

så här mycket krymper morötterna...

testade att skiva och fritera en potatis också

önskar att ni kunde höra fräset när man stoppar i grönsakerna -
 det bubblar ordentligt!

kort hållbarhet på de här - på en halvtimma hade vi mumsat upp alltihopa... :D
hela proceduren tog ganska lång tid, så jag tror att påsarna i affären fortfarande kommer att inhandlas, men friteringen var helt klart värt tiden!