söndag 13 december 2015

Mintdoftande kyssar

Mintkyssar!
*

Första omgången,
med recept på sockerlag och vattenbad, gick åt pipsvängen,
så nästa försök gjordes med vispad äggvita - och vips!

...så blev de så där krispigt mintiga på utsidan och en liten mjuk kärna inuti. Mums!

 
med eller utan chokladtopping..?
*
recept: (från www.ica.se)
ca 50 kyssar
vispa 1 äggvita till hårt skum
tillsätt 5 droppar pepparmintsolja
sikta ner 3,5 dl florsocker och fortsätt vispa till en smidig smet
Spritsa ut tunna rundlar på lätt oljat bakplåtspapper
låt torka över natten i rumstemperatur

(vi hade lagat mat i ugnen innan, så jag lät dem stå på eftervärme med öppen ugnslucka)

smält försiktigt 50 g mörk choklad och garnera mintkyssarna
 (enklast att spritsa med strut)

försvinnande goda!


fredag 11 december 2015

Kylig ischoklad


Ischoklad är 10-i-topp julgodis!
'lagom stora, goda & lätta att göra'
*
Få se nu, om det går att komma ihåg 
receptet utan att tjuvkika i kokboken:
smält försiktigt ihop 
75 g cocosfett och 175 g mörk choklad
vispa upp 
1 ägg i en bunke
lös upp
 1 msk pulverkaffe i lite hett vatten

Blanda samman allt och häll upp i ischokladformar.
(rekommenderar att använda en kanna med liten pip, lättare att stanna av ischokladflödet ner i formarna)
Dekorera med hasselnöt, kokosflingor och/eller russin.
Förvara godiset svalt.
Tror att det var allt... :)


torsdag 10 december 2015

Största ugglan


Hämtade paket på posten idag 
och blev så himla nöjd!

(20x30 cm) original till vänster :) till höger förstoring på uppspänd canvas (50x70cm)

Ville gärna testa att förstora en akvarell, 
så sonen fick välja uggla och så iväg med beställningen.
*
...möjligen att de la till lite för mycket färg på tryckeriet, men...
nu sitter ugglan på väggen och har stenkoll på det mesta,
 snacka om att ha ögonen på sig ..!

Clementindoftande gyllene glögg


Varm och härligt clementindoftande saffransglögg...
på vitt vin!
*
Fick höra att en väninna föredrog vit glögg,
har själv aldrig smakat förut och eftersom vi nu fick flera flaskor vitt vin över efter en fest, så var valet enkelt :)

Letade upp ett recept, ändrade lite efter tycke & smak...
Pyret, du hade rätt,
resultatet står sig gott i smaktest mot rödvinsglögg !


recept:
2 flaskor torrt vitt vin
6 hela nejlikor
skivade clementiner 
1 vaniljstång
(dela på längden och skrapa ur vaniljkornen ur skidan)
1 g saffran (2 påsar)
1 bit ingefära
Häll/lägg i kastrull och låt sjuda ca en kvart
(inte koka, då försvinner det alkohol)
Tillsätt knappt 2 dl socker och drygt 1/2 dl honung
Sila och häll upp på flaskor
Förvara flaskorna svalt
*

Första glöggen för säsongen är så god!


onsdag 9 december 2015

Nyklädd ljusstake


*
För många år sedan fick maken ärva en julljusstake som kallades 'gotlandsstaken' i hans familj.
Den var klädd med klippt papper, som, hrm, 
tyvärr inte finns med oss längre...
*
Idag fick den nya gröna kläder :)



Foten täckt med barr & liten Lärkkvist 
och så några varv med metalltråd.
Det är läckert med levande ljus - men byt dem när de brunnit ned till hälften när de sitter i en stake med naturmaterial, barr brinner alldeles för bra... 

tisdag 8 december 2015

Mmm... Mammas mumsiga marknadsgodis


*
Nu närmar vi oss jul med hastigheten av en krypande ettåring

(don´t blink - You might miss it, som maken min säger)

så idag blev en av julgodissorterna tillagad, mammas marknadsgodis, 
lätt att göra och ännu lättare att äta upp...


Häll ut den varma smeten på bakplåtspapper.
Vi har breda plåtar, så tomtarna fick hjälpa till att
 hålla emot vecket i bakplåtspappret
(de råkade stå på bänken bredvid spisen när det var dags, visst ser de väldans godissugna ut..?)
När smeten har kallnat skärs små rutor,
2x2 cm är lagom munsbitar.
Recept
*
Blanda i en skål:
6 dl vetemjöl
4 dl florsocker
5 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
*
Smält ihop i kastrull:
125 g kokosfett
5 dl socker
1,75 dl vatten
(här har mamma skrivit i kanten på receptet:

'akta barnen!'
Det blir väldigt varmt...)*
Rör ihop det torra och det flytande 
varma 
häll upp på plåt
låt svalna
förvaras kallt
*

lördag 5 december 2015

Helguggla

Blyertsskissen är rolig att få fram,
 turkosa gummit går också ok, men... 

...innan man får dit de första trevande
akvarellstråken känns pappret enormt.

Sedan kommer det en obestämt tidsrymd
där jag förlorar mig i olika delar av ugglan,
kan vara en halvtimme eller trefyrafem...
(energinivån brukar göra sig påmind genom kurr i magen eller kaffebehov)

Innan ögonskugga & rouge.

Färdig, tror jag :)
(Och så blir jag sådär förvånad och tacksam. Känner mod och vågar tro att jag kan. Tvivlet får sitta i skymundan idag.)

fredag 4 december 2015

Lånta fjädrar




Har helt snöat in på fjädrar...

Så roligt att ösa på med färg och som min kursledare sa :
"- använd mer vatten! "
Okej.


torsdag 3 december 2015

Önskelistans extrajobb n' 1

Idag har jag extraknäckt hos vackraste blomsteraffären
i sta'n, sååå mycket fint!
*

'Är det fler än jag som är inne på ugglor?'
tänkte jag när de här kuddarna dök upp i butiken. Helt underbara!
 Tänk om mina akvareller hamnar på kuddfodral någon gång..?
Dream on.

Ett superroligt jobb! Kommer att stå i skyltfönstret snart...
Upptill? Kom förbi & kika nästa vecka ;)

Pyntjobb hos grannen


En arla morgon och rolig förmiddag i Danmark med grannen Lotte resulterade i tjockbarrig utegran med smålampor och styv metallgirlang :)

*
ett stort och maffigt blockljus fick pynt av juteväv och favoriten vallmokapslar!

Jul, jul, strålande jul...


tisdag 1 december 2015

Gyllene fläta

*
Det är så otroligt gott att sätta tänderna i en ljuvlig saffransbulle!
- och godast att äta den pinfärsk direkt från den varma ugnen :)

Doften av smält smör, ljummen mjölk och saffran , mmm...

Inga konstigheter, gammalt hederligt recept och äkta smör, helfet mjölk & finmalet mjöl.

måndag 30 november 2015

Lönnkrog i ladan


Vi hade lönnkrog* i ladan här i lördags!

Vilket gäng! Vilken energi!
Härligt att se alla glada ansikten och 
köra musik på högsta volym så det ryker i både halmgolv och vasstak. Aaah!

Nedlagd energi på iordningställande av ladan kom tillbaka i form av ett fånigt lyckligt småleende som fortfarande lurar i mungipan :D och en kvardröjande stelhet i musklerna...

(*lönnkrog=vänner på besök)
Letade upp ett snyggt typsnitt på internet,
ritade av bokstäverna större på tjockt akvarellpapper
och skar ut dem med rakbladsvass kniv.
Använde mig av samma tre bokstäver till den här skylten,
B:s stolpe vändes upp-och-ned till andra stolpen i H:et.
Mycket enklare än att skriva välkommen in,
men samma budskap ;)


Fåtöljer av alla former och storlekar,
de kanske inte riktigt platsar inne i huset,
men i ladan känns de lyxigt sköna!
Ost & baguette och så lite choklad stod på menyn.
(och små glas med varmt spetsat kaffe & lättvispad grädde)

Maken har varit fiffig och inhandlat superlätta utemöbler,
dem bär vi runt och placerar där de behövs mest.
Här med husets alla virkade filtar & sjalar,
det var 4°c i lördags, både ute och inne... brrrrr...

Det hö&halmtäckta dansgolvet avskildes med
allsköns gardiner från lådorna på vinden.
Massor med små lyktor, girlanger och den självklara discokulan (x2!) hängande från takbjälken gjorde att vi dansade till kl.04...............

fredag 27 november 2015

Efterrätt för chokladälskare



det franska originalet
Chokladmousse
bara ordet i sig får det att vattnas i munnen...
*
recept för 6 personer
6 ägg
200 g mörk choklad
nypa salt
*
 smält chokladen i vattenbad och låt svalna
separera äggvitor och äggulor
vispa äggvitorna (med en nypa salt) till hårt skum
häll på lite smält choklad på äggulorna och rör om 
till en jämn smet
tillsätt resten av chokladen och fortsätt rör om
tillsätt försiktigt de vispade äggvitorna, lite i taget
(vispa inte, rör försiktig, annars försvinner de goda luftbubblorna i äggvitorna)
häll upp i portionsskålar
låt vila minst 3 timmar i kylen innan servering
*
Nyttigt för både själ och hjärta!
(enligt mig)


Vi var just och bunkrade upp med allsköns varor i Frankrike, så
Här används Nestlés'noir',
men det går lika bra med Marabous mörka eller Lindts 70%.
Och ja! om ni gillar mint så testa att göra chokladmoussen på Lindts mintchoklad - underbart gott!
*
Vispa äggvitorna och nypan salt till en fast smet.
(som när man vänder skålen uppochned sitter kvar i densamma)
 

Man ska smälta chokladen i vattenbad egentligen, 
men min äventyrliga sida gillar istället att först 
hetta upp 2 msk vatten, sänka värmen, 
lägga i chokladen och låta den långsamt smälta, 
sedan energiskt vispa den till en jämn smet.
*
Nu vet du vad det blir till efterrätt ikväll Linda!