tisdag 20 december 2016

Punschgravad lax

Har varit hos min äldsta dotter A. några dagar 
och ätit underbar & inspirerande veganmat,
på vårt julbord kommer det i år att finnas flera vegovarianter,
men även hemgravad lax :) för oss allätare!

*
Letade runt lite bland olika recept...
...hittade flera utan dill (har ingen hemma)...
...några intressanta med 'gin, tequila eller konjak'...
...en citrusvariant...
 Gick sedan ut i spritkammaren och hittade där lite punsch. Sniffade på korken tillsammans med rivet citronskal 
- gillar't! 


Totade sedan ihop en variant:
ca 1 kg lax
(dela i två lika stora delar)

blanda:
1 dl rörsocker
1/2 dl salt
(gärna fling- eller havssalt, 
här en blandning av havssalt från Atlanten och rosa medelhavssalt)
rivet skal från en renskrubbad citron
1/2 dl gyllene punsch
och sprid ut det på båda laxhalvorna.
Fördela tunt skurna citronskivor över ena halvan och lägg den andra ovanpå, skinnsidan utåt på båda!

(ska blir riktigt intressant att smaka om några dagar!)


Lägg allt i en plastpåse,
förslut ordentligt och så in i kylen med härligheten.
Vänd påsen några gånger under tiden i kylen.

*
Om laxen har varit fryst innan så räcker det med två-tre dagar i kylen, sedan är den ätklar.
Om laxen är färsk, så måste den efter dagarna i kylen också in i frysen i ett dygn, sedan kan den tinas igen.
(häll bort vätskan som bildats i påsen innan frysning)

*
Den gravade laxen är lättast att skära när den är halvt upptinad, 
då kan man få till tunna, fina skivor.

*

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar