tisdag 14 mars 2017

akvarellsäsongen är igång


Snöklockorna är uppe och Vintergäcken lyser gul bland fjolårets löv, dags att fylla kärlen med färskvatten och plocka fram penslar, färger & papper...


Vem vill inte vakna på morgonen och spänna ögonen i den här godingen ...?!


Tror jag ska kalla den 
"Upp och hoppa - NU!"
Eller så ska jag sätta den på chokladburken.

måndag 13 mars 2017

egna stressbollar



I skolan där jag jobbar är det väldigt poppis med mjuka, sköna, klämvänliga 
°  stressbollar  °
Det kommer barn varje dag och frågar om vi har flera, men nu är de slut i lådan...
men man kan göra egna!


Ta fram den största ballongen som ligger i partylådan.
Dra & töj i den så att den är mjuk och elastisk.
Fyll på med mjöl och pys försiktigt ut luften.



Jag blåste upp ballongen, vred 'halsen' några varv, 
trädde på ballongen på flaskan och fyllde på med mjöl som jag hällt i en plastflaska - funkade sådär för det gick i för mycket mjöl = bollarna blev lite hårda = mindre mjöl är bättre - men ifyllningsknepet var toppen!



Ställ ballongen upp och klipp av 'ballonghalsen'.
Ta en ballong till och klipp av även den 'halsen'.



Töj & trä över ballong nr 2 på mjölballongen.
Limma igen den avklippta halsen.


Trä över en tredje ballong och limma öppningen.
Klar!


Det kommer att synas en skarv där sista limningen skett,
men om man använder 3 ballonger med samma färg syns den inte så mycket.



Två snygga stressbollar som mest passar till träning,
alldeles för hårda för att sitta och klämma på för att stressa ned... men, nästa gång jag ser ballonger i affären ska det inhandlas stora fina ballongexemplar att tillverka lagom mjuka stressbollar av!


fredag 10 mars 2017

paj i flygande fläng


Idag hade vi roligt besök av en producent 
för ett matprogram i teve som behöver inspelningsplats.
45 minuter innan han kom slog det oss att en slät kopp svart kaffe kanske skulle bli lite futtigt att bjuda på. 
Hm.
Snabbt och snärtigt fick det tas ett avgörande beslut -
köpefika eller hembakat..?!


Baka!
Blandade smör, mjöl, havregryn & en smula farinsocker.


hyvlat smör värms fortare och är lättare att fördela i mjöl/gryn-blandningen

I med smulorna i formarna...


...platta till...


...fyll formarna med kompott*...
(hade en burk björnbärskräm *inlägg från 23 augusti 2015 
kvar i kylen, går säkert lika bra med hemgjord sylt, 
färska bär med socker eller kanelpudrat äppelmos )


...grädda i ugnen i 200°c en halvtimme ungefär...


Det blev go'fika!
Härligt krispigt pajskal tack vare havregryn, smör och farinsocker, skulle förresten kunna serveras med en kula vaniljglass...men passade fint till en slät kopp kaffe :)


tisdag 7 mars 2017

Två flaskor vin


Så kom då dagen vi jobbat för, 
längtat efter & väntat på !

*


Första 2 flaskorna utkörda till kunder
som hittat fram till MUNX AB via
Systembolagets beställningssortiment
(levereras till Systembolag region Skåne)

*
skål!


Château Lucas
Lussac Saint-Emilion
2012
'Ett trevligt & lättsamt
rött vin
fruktigt & generöst
intensiv arom av svarta vinbär med ton av körsbär
mjukt & harmoniskt'

*

Kära nå'n - nu är vi igång!

distansförsäljning till privatpersoner inom kort
www.munx.se

måndag 6 mars 2017

R.I.P. tuppen

R.I.P.
Tuppen hann med ännu en attack innan han togs av daga, men nu är det lugnt & fridfullt i trädgården. 


Igår satt hönorna på sovpinnen redan kl.18,
tysta som små möss.
De går nu lite vilset omkring, tätt tillsammans,
men kommer glatt när de får frö & majs och de har värpt även idag, det blir nog bra det här!



måndag 27 februari 2017

Coq au vin


Idag gjorde vår tupp ett enormt misstag.

I morse när vi skulle gå ut och sätta oss i bilen för att 
åka till skola/jobb attackerade tuppf*n dottern med både näbb och sporrar.

Big mistake.

Nu har jag googlat lite :

'Tupp i vin'
'Tupp i curry'
'Helstekt tupp med rödvinssky'
'Tupp i ugn'
'Tillaga tupp i lergryta'
'Tupp med vårprimörer'
'Coq au vin'

Ja, ni förstår läget. 




söndag 26 februari 2017

Semmelkladdkaka


Hade slugt köpt hem färsk jäst för att baka semlor hehe ;)
världens godaste dåliga februarisamvete!

*

Ställer fram smör, socker, ägg, mandel, kardemummakärnor...
...ånej, då är mjölet nästan slut!
(hur ofta har man nästan slut på mjöl..?)


Börjar febrilt, med snålsaften hängande i mungiporna, 
leta efter en lösning och där, där fanns den! 
(Tack alla ni som lägger ut recept på internet!)
Inspirerad av receptfynden premiärbakades en 

*   SEMMELKLADDKAKA   *

recept:
(8-10 personer)
ugn 175°c
smält 150 g smör
mortla 2 tsk kardemummakärnor
blanda smör & kardemummakross med
100 g mandelmjöl
3 dl strösocker
3 ägg
2,5 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
en nypa salt



Klä en form med smörat bakplåtspapper och häll i smeten.
Grädda i ugnen, ja här kommer det luriga, 
recepten sa 20-25 minuter, 
men då var min kaka inte klar alls. 
(hela kakan dallrade när jag rörde vid formen)
Den stod inne i 8+5 minuter till,
25+8+5 = 38 minuter!

Nu är min ugn 'kall' på 175°c
hade kanske varit bättre med
200°c i 20-25 minuter...
men eftersom kakan fick stå så pass lång tid på låg värme blev kakans skal så där underbart krispigt och inuti, ja, kolla in bilden nedan - aaah...



*  serverad med vispad grädde och flagad mandel  *


Rekommenderas!

tisdag 7 februari 2017

att hålla rätt på sitt glas


Det finns flera finurliga sätt att hålla reda på sitt glas på stora fester;

° små vackra ringar runt glasfoten med stenar i olika färger
° skriva med tuschpenna direkt på glaskupan
° aldrig ställa ner eller släppa sitt glas med blicken...


Jag stämplade ut hjärtan i tjockare akvarellpapper och
skar dem sedan med pappersskäraren i lagom stora bitar.



Det blev många lappar...


Ett litet klipp för att 'öppna' hjärtat så 
att det lätt gick att trä på lappen på glasfoten.


Små glaskoppar med lappar & penna stod utställda på borden med jämna mellanrum, sedan fick gästerna själva välja om de ville namna sina glas eller chansa på att få glaset norpat...




måndag 6 februari 2017

ny maskin - ny hobby





Efter stort kalas med vackra vita linnedukar & flera fester i sikte insåg jag att det blir många löpmeter duk att stryka...

*
Iväg till favoritaffären inne i sta'n för att se om där stod någon gammal mangel i fint skick...
- jodå, 
där stod ett utmärkt exemplar som fick komma med hem!



Det finns säkert 1000 tips & trix hur man bäst viker, 
stänker vatten och manglar
(lovar att läsa på en annan dag)
men nu idag var nyfikenheten att prova alltför stor och pockande så alla dukar kördes i full fart genom den superduperfinurliga maskinen :)


Lite vingligt i kanten ibland och någon enstaka omkörning, 
men övning kommer att ge färdighet :)



Det blev hur fint som helst!


Alltså, det borde stå en varningstext på maskinen,
att mangla är ju beroendeframkallande!