söndag 22 oktober 2017

En bricka full med lyster


Undrar vad de hade tänkt att man skulle dricka i dessa kristallglas?
För små för vin & för stora för likör... De blir perfekta ljusstakar!

Alltså,
vilken lyx det är att kunna vandra runt bland andras ratade saker och köpa sig några kristallglas, en vacker ishink & en helt underbar silverbricka med handtag!


Vad kostar då detta helgnöje?
 typ
glas 10:- st när man har tur
(naggade glas godkänns inte)
ljusstakar 20 :- st
en näve kaffeskedar i nysilver 35:-
summa summarum  -  som ett biobesök med popcorn...



Det saknas något..?
Pärlande dryck förstås!




Ja, det är inte första gången jag kommer hem med en silverbricka full med godsaker och det är konstigt, men silverbrickor kan man omöjligen få för många av
- märkligt...


 Varken mamma eller väninnan U. var med på turen,
så i helgen blev det bara besök på två ställen.

Det är mycket roligare att fynda tillsammans :)

lördag 21 oktober 2017

Säsong för picklad rödlök


Har ni sett högarna med vacker lök i butikerna,
det är fortfarande säsong!

Testade en ny variant av picklad rödlök igår,
blandade:

1 - 2 - 3
1 dl ättikssprit (12%)
2 dl socker
3 dl vatten




rörde om ordentligt så att sockret löste sig

tillsatte 2 tunt skivade rödlökar & några pepparkorn


Nu har den stått i kylen över natt & är himmelskt god!
(den håller sig 3-4 veckor i kylskåp har jag hört, men den räcker sällan så länge...)



Lök till frukost är dock inte min grej, 
så låt oss bärga oss till ikväll när det blir 
fransk 'raclette' till middag

*

- heta potatisar, massor av smält ost och tunna skivor av allsköns kött...
och nypicklad rödlök som pricken över i:et!

onsdag 4 oktober 2017

Frisk söndagsluft


För 4:e året i rad bjöd maken min & jag in till söndagsspring/jogg/promenad i byn till förmån för

BARNCANCERFONDEN


Valfritt antal varv på 1km:sbanan
valfritt tempo
valfritt bidrag


blev i år till
144 varv
(ca 14 mil)
&
3640 :- !


Söndagsförmiddagen bjöd på alla väder
från solsken till hällregn och under tiden blev det skratt, prat, diskussioner och massor av frisk luft!


Tack alla ni som kom!

'om alla gör lite blir det mycket gjort'


måndag 2 oktober 2017

Champagneprovning hos MUNX



I lördags hade vi Champagneprovning här,
en fiffig födelsedagspresent som många kan njuta av samtidigt :)

Tips om ni själva vill bli vinprovare av högre skolan:

prova/servera
lätt vin innan tyngre
vitt före rött
yngre innan vällagrat
torrt innan sött vin

håll vinglaset i 'stammen', inte i kupan eller foten

titta på färg
lukta ordentligt på vinet med hela näsan nere i kupan
&
ta en mun vin, 
låt lite luft komma med och 'tugga' sedan vinet

Njut!

Sådärja, nu kan du :)

All doft & smak är personlig, 
så vad du än tycker så är det rätt!


Vi smakade på tre olika champagner från LACROIX


Gyllene, bärnstensglimrande, generösa & välbalanserade...


Marilyn Monroe valde att bada i Champagne 
(350 flaskor gick det åt!)
Jag föredrar att avnjuta dem en efter en...

måndag 28 augusti 2017

Krispig grönkål



Grönkål, säkert en gammal bekantskap för många,
men i mitt kök är det en välkommen nyhet!


Het stekpanna
i med lite rapsolja
ös i sköljd & småskuren grönkål
vänd vänd vänd vänd vänd
krydda med havssalt & nymalen svartpeppar
vänd vänd vänd
färdigt!


Igår hade vi stekt grönkål & valnötter 
som tillbehör till fisk-potatis-äggsås,
innan har vi serverat det till grillade hamburgare och även som del i veganbuffé.
Så gott!

torsdag 24 augusti 2017

Houmous (en français)




Ici à la maison, le houmous part aussi vite qu'un clin d'oeil...


Mettez des pois chiches secs 
dans un grand volume d'eau la veille,
ca sera prêt à cuire le lendemain. 
Rincez-les et faites cuire pendant 30 minutes dans l'eau salé.
(ca se vend aussi déjà cuit, tellement pratique de toujours en avoir à la maison!)


Recette: 
(tout est 'à peu prêt/environ'...)

Voilà, mettez dans le mixeur:
500 g pois chiches cuits
1 dl pâte de sésame (tahina)
50 cl d'eau
2 c.à.s. huile d'olive & 2 c.à.s. huile de colza
1 dl persil plat haché
sel de guérande & poivre noir moulu
cumin & chili en poudre
jus de citron



Hachez tout fort pendant qqs minutes, jusqu'á atteindre une pâte lisse. Si ca à l'air trop dur - ajoutez un peu d'eau & un peu d'huile, si ca à l'air trop liquide, bon, soit vous pouvez l'accepter et le manger comme ca  :)  sinon il faut cuire un peu plus de pois chiches...



Ici avec notre pain favori - pain au levain foncé, mmm!

Hummus



Här hemma går hummus åt lika fort 
som smör smälter i gassande solsken.


Blötlägg torra kikärter över natt i rikligt med vatten,
skölj dem sedan & koka dem i nytt vatten ca 30 minuter
(eller använd färdigkokta, väldans praktiskt att ha några förpackningar hemma!)


recept
att hälla/lägga i mixern:
(allt är ungefärligt, alltså cirka:)

500 g kokta kikärter
1 dl sesampasta (tahina)
1/2 dl vatten
2 msk olivolja & 2 msk rapsolja
1 dl hackad bladpersilja
havssalt & svartpeppar
spiskummin & chilipeppar
pressad citron


Mixa häftigt till en slät massa, 
om det ser för hårt ut kan man tillsätta mer vatten & olja, om det är för löst får man antingen gilla läget eller koka mer kikärtor att mixa...


Alla bröd är goda med hummus, 
här med en mörk surdegsfavorit, 
mmm...!

onsdag 23 augusti 2017

Håliga jeans


Hål, hål & mera hål.
Inte kan man väl skicka iväg sin dotter till universitetsstudier med håliga jeans...?!


Och när nu dotterns favoritklänning är som en sommaräng och man råkar ha tyg som man fått av dotterns mormor som är nästan likadant - ja, då lagar man små & stora hål i favvojeansen med det :)


Lagom stora lappar klipps till & läggs 'inuti' jeansen, det nålas och sen har det sytts en tät zickzack och en raksöm runt varje fransat hål.


Då blir det coolt utan att bli kallt :)


Hm, kanske är dags att laga mina jeans som jag hade i dotterns ålder - eller inte. 
Too cool for school...haha!



Ivägvinkad på tåget klädd i nylagade jeans :)

tisdag 22 augusti 2017

En sommardag med mamma


En sommardag åkte mamma & jag äntligen iväg till Lars Lerins permanenta konstutställning 
SANDGRUND 
i Karlstad, åh, vilken ögonfröjd!


ljus & skuggor i himmelsk harmoni


Rekommenderar varmt att åka dit, 
helt makalöst vad han kan måla!



Tavlan jag återkom flest gånger till...

(ber om ursäkt om det inte är tillåtet att lägga ut bilderna på en blogg, tar genast bort dem om någon opponerar sig, men ville så gärna dela med mig & tipsa om ett toppen utflyktsmål)



Efter en god lunch i Kristinehamn for vi hem till stugan
där pappa väntade med kaffe och så fanns en hel hög härliga Allers - sommar!

måndag 21 augusti 2017

Sötpotatis i ugn


Äldsta dottern är vegan,
så det 'gröna' utbudet på matbordet har fått utökas.


Igår lagade jag den enklaste & godaste varianten av sötpotatis :)


(värm ugnen till 200°c)
skrubba potatisen ordentligt och skär den sedan i 2 cms skivor

blanda olja, pressad vitlök, salt & svartpeppar


doppa skivorna i blandningen & lägg dem på bakplåtspapper 


in i ugnen 25-30 minuter
strö hackad bladpersilja över


matigt & riktigt gott!