onsdag 7 oktober 2015

Majonnäs

alla ingredienserna bör ha samma temperatur, annars kan det bli svårt att få majonnäsen att tjockna 

*
Gjorde iordning knäckemackor med 
leverpastej tomat och två kokta ägg till 
lunch idag, öppnade sedan kylen för att 
ta fram majonnäsen...slut?!


knäckte då ett ägg och hällde äggulan
i en skål med ganska snäv botten
(då håller sig äggsmeten längst ner i skålen utan att man lutar den)

Ner bland äggulan åkte :
en liten tesked dijonsenap
1/2 tsk salt
malen svartpeppar
 red hot chiliflakes

under ständig vispning och med tunn, 
fin stråle tillsätts 1-1,5 dl olja
(lite olivolja och mer raps-eller majsolja)

och tillsätt sedan 1 msk pressad citron.

För att det ska bli vitlöksmajonnäs
- aioli -
tillsätt en pressad vitlöksklyfta 
innan oljan vispas i.

*

Bra träning för armen och så
mycket godare med hemgjord majonnäs!

äggula

salt

dijonsenap



tunn fin stråle olja så att äggulan hinner absorbera upp den


Om man bara tar ut majonnäsen för servering, så håller den över en vecka i kylskåpet...

måndag 5 oktober 2015

Största koppen med värme & nytta


Hösten kommer med både kyla och baciller,
så på med kofta & tofflor 
och fram med största tekoppen!

det sägs att:

Ingefära stärker kroppens immunförsvar och 
stimulerar blodcirkulationen
*
Koriander är antiseptisk och kramplösande
*
Citronmeliss är antibakteriell och lugnande
*
Fänkål har bakteriedödande verkan och ökar 
mjölkbildningen hos ammande kvinnor
*
Mynta är starkt kramplösande och antiseptisk
*
och mycket mer...
( källor : www.läkeörter.se  och www.tantbloggen.se)


ingefära & stjälkar och blad av koriander

Citron & citronmeliss

för oss som älskar lakrits och mint är det gott med
skivor av fänkål och en kvist mynta i koppen...

underbar kopp från GreenGate

En kopp med infusion av citronmeliss på kvällskvisten gör gott för både kropp & själ

söndag 4 oktober 2015

liten gala för stort behov




Många bäckar små...

Stora galor eller mindre spelar ingen roll när målet är detsamma.
Idag har många vänliga, snälla människor 
ställt upp och  samlat pengar till 

Barncancerfonden !

Skrattat och pratat, promenerat och sprungit varvet runt 
i vår fina by och gemensamt fick vi ihop en bra slant som 
kommer till god nytta :)


                  




Dimman bäddade in allt i ett vackert ljus i morse. 
Banan snitslades och det fanns vatten, päron och fika till alla duktiga som kom!


hejarklacken 






med vänlig hälsning :)

fredag 2 oktober 2015

Fröknäcke/knäckebröd


Det finns massor av recept på fröknäcke på nätet, 
alla väldigt lika men med lite olika twist 
vilket nog betyder att man kan göra lite som man vill
 :D

ugnen på 150°c
tid i ugn ca 1 timme

3 dl blandade frön  sesam/pumpa/solros
1/2 dl linfrö
en nypa salt
(en nypa kummin)
2 msk mandelmjöl
2 msk havregryn
(ofta står det fiberhusk, men det finns inte i mitt skafferi)
1/2 dl rapsolja
2 dl kokande vatten

blanda de torra ingredienserna
tillsätt olja och kokande vatten
rör om och låt stå fem minuter
*
sprid ut tunt på bakplåtspapper (ca 30x40cm) och
strö lite flingsalt över - skjuts in i ugnen! 
*
förvaras torrt om det blir något över...


det är lätt att kavla tunt om man lägger ett bakplåtspapper ovanpå

mums



Naturchips



favoriten!


Några av fredagskvällsfavoriterna 
här hemma är naturchipsen!

Krispiga & knapriga försvinner
de i en farlig fart från skålen...
och innehållet i påsarna är oftast 
inte tillräckligt tilltaget, så
glad i hågen skalades och skivades morötter, rödbetor och en potatis
(med skalare och osthyvel)

Förbered genom att lägga ut hushållspapper på bänken där du kan lägga de friterade grönsakerna och ha ett lock till hands för att kväva en eventuell brand - olja är farligt, häll aldrig vatten på för att försöka släcka eld om olyckan är framme!

och så värmdes rapsoljan
(ca 180-190°c, typ när en liten bit vitt bröd 
blir gyllene efter ca 15-20 sekunder)

Lägg i skivade grönsaker från en morot/rödbeta i taget
sedan tar det ca en minut innan det är dags att 
med en hålslev ta upp grönsakerna,
vakta hela tiden, det är lätt att överfritera!
(det gjorde jag med rödbetorna, men skam den som ger sig, 
nästa gång blir det nog bättre)



rödbetorna skivades med osthyveln

i kökslådan finns ofta en skalare som är lite för grov,
som tar med sig lite för mycket av grönsaken när man skalar -
just den är perfekt att skiva morötter med!

så här mycket krymper morötterna...

testade att skiva och fritera en potatis också

önskar att ni kunde höra fräset när man stoppar i grönsakerna -
 det bubblar ordentligt!

kort hållbarhet på de här - på en halvtimma hade vi mumsat upp alltihopa... :D
hela proceduren tog ganska lång tid, så jag tror att påsarna i affären fortfarande kommer att inhandlas, men friteringen var helt klart värt tiden! 

tisdag 29 september 2015

Romantisk kökssoffa






Ytterligare en kökssoffa fyndad!

Vad vore veckan utan en runda på cyberloppisarna...?





burken med linoljefärg från Allbäcks
räcker hur länge som helst!

städat och tillstökat i regelbunden upprepning...



det här tyget hade också blivit fint,
men jag hade inte tillräckligt...
nedslipat till lagom havt och skavt



ryggdelen gick som tur var att skruva av,
annars hade soffan inte fått plats i
bilen och det blev mycket lättare att klä
rygg + armstöd så här :)

två gamla symaskinsunderreden och en äldre
dörr som skiva har blivit mitt favoritarbetsbord

Ett litet glas likör i blomstersoffan kanske..?

måndag 28 september 2015

Ljuslampetter




Någon skrev att det idag
är 88 dagar kvar till jul
så det är idé att uppdatera
ljusstakarna :)

Får lite dåligt samvete 
för att den vackra 
mässingen målas över, 
men det blir så fint med vitt...

Lampetterna är loppisfynd, 
elsladden är borttagen 
och de är målade med 
vit linoljefärg.

(även om det kliar i fingrarna att börja måla direkt, 
så är det helt klart värt att först plocka bort
 de vackra prismorna och sedan fästa tillbaka dem
när färgen har torkat. Det räcker med att titta på en färgburk på avstånd, 
så är det kludd på händerna...)

 







"Så vilsam kommer skymningen när höstkväll stänger grinden
till dagen som var grå å nu gått in i natt.
Nu genom kala grenar rasslande går vinden 
när höstlöv lagts till ro över vissnad blomrabatt." 
del av 'dikt om hösten' www.hillared.net


fredag 25 september 2015

Mera päron...



Jag kunde inte hålla mig, det blev päronkompott också :)

Ett tjugotal små päron skalades,
klyftades och las i kastrull tillsammans 
med en tsk vaniljsocker och några droppar lime.

Koktid ca 20 minuter och sedan mixades allt till 
en fin, nästan slät kompott.

Skulle vilja koka mer, 
men jag har slut på burkar...snopet.


Pärondricka






Nu vet jag vad jag ska ha alla mina välsignade päron till...

pärondricka!

Bara päronsaften i sig är 
riktigt god, 
men jag tycker nog att med 
lite pressad lime i blir den 
ännu friskare och 
piggare i smaken :)

     



kanske ska frysa in till isglass som min nièce föreslog..?