fredag 11 november 2016

Vinprovning


Då var det dags!
Efter hektiska dagar & veckor
är det äntligen klart för första vinprovningen...


Under våra år i Frankrike gick vi varje år på 
vinmässorna i Paris, 
där vi fann både goda viner och väldigt trevliga vinbönder, Frédéric är en av dem. 
Han är vinodlare (vigneron) i Bordeaux 
och tillverkar dessa fina viner :


Château Lucas
Lussac Saint-Émilion


Uppdukat för vinprovning med glas, 
servett, vitt bröd, spottkopp, penna & papper.


Det sköna med vinprovning & smaktester är att alla har rätt!

*
Om du tycker att det luktar smörkola, körsbär eller kodynga
- ja, då är det lika rätt som om grannen din tycker att det smakar nysågat virke, svarta vinbär eller läder.



Vänner - 
tack för att ni kom och smakade, diskuterade, frågade, tyckte & tänkte och förgyllde vår alldeles första vinprovning!


Liten ljusstake och kurs i luffarslöjd



*
Imorgon är det dags för  
kurs i luffarslöjd här på gården igen

*

ska bli mysigt att 
bända, vrida, dra & knipsa
och naturligtvis träffa tjejerna!

*
Tänkte att vi bland annat ska tillverka dessa små ljusstakar, det viktigaste här är att tyngden nedtill verkligen håller ljuset 
stabilt & upprätt.

material : 
metalltråd, tänger, kotte & ljus

måndag 7 november 2016

söndagsvåfflor



Efter söndagens trädgårdsslit var vi väl värda bästa fikan!



Varsågoda!
Ett pålitligt, beprövat, äldre, mumsigt recept på 
frasiga vardagsvåfflor:

2,5 dl mjölk
2,5 dl vatten
3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 - 1,5 dl smält avsvalnat smör

Häll mjölken och 1 dl av vattnet i en skål.
Tillsätt mjöl blandat med bakpulver & vispa smeten klimpfri.
Tillsätt resten av vattnet och det smälta matfettet.
Grädda i välsmort, hett våffeljärn & ät våfflorna nygräddade direkt från laggen. 
(ca 8 laggar)

*


Kan rekommendera dubbeljärn,
då blir väntan hälften så lång...


Grädde, drottningsylt, socker, apelsinmarmelad,
godsomdenär eller med hemgjord nötkräm..?
(se inlägg 'hemgjord nötkräm' augusti 2015)


Alltså, 
visst är våfflor med grädde & sylt bland det godaste som finns..?!


tycker om!


Vanille satt fint och väntade tills vi var mätta & nöjda 
- klok katt
det finns alltid en sked grädde kvar i skålen!

torsdag 3 november 2016

Raggsocksdags


Idag är det så där krispigt vackert ute...
Kylig luft, lätt frost &  glittrande solstrålar!

*
Passar fint, 
för igår stickades den femte raggsockan klar :) 
N°1 stickades i sommarstugan redan i augusti, med bästa instruktionshjälpen (mamma) och den & n°2 blev riktigt bra.


Så här ser de ut när de är använda - hittades i yngsta dotterns rum...

Första paret ut!
Har inte stickat sedan det var trendigt på gymnasiet,
men det är väl som att cykla (host, host...)
Började glatt på nästa...



Väl härhemma blev sticket liggande,
renovering och firmastart, skola, läxläsning, 
mässa, ogräs, hönsjakt, middagar...
ja, allt mellan himmel & jord kom emellan
och sticket låg där och skavde som en trång sko.
Då togs sticket med till bilen och all 
dötid/väntan blev sticktid. 
N°3 blev klar och sedan började jag nöjt på n°4.
De blev inte likadana!
Hm.
Kan det vara för att jag körde på måfå..?


Så det fick bli en n°5 också. 
Också på måfå & lite hjälp per telefon av mamma.
N°4 & n°5 blev ett par!


Så, nu behöver det bli en n°6 också, 
så att n°3 matchas upp.
Och ja, det är inte raggsocksgarn,
det här fanns till hands i sommarstugan.
Tanken är att de ska bli snygga tillsammans med
'Värmande halsduk mitt i sommaren' 
(inlägg från juli 2016)

tisdag 1 november 2016

Hököpingetomtar på gång



*

Rätt som det var så fick jag lust att tova igen -
kan det månne vara tack vare vädret ..?

*




 Underbar kardad mjuk fårull i 
naturens egna nyanser.


Riv Marseilletvål till fina tvålflingor och 
blanda ut i varmt vatten.


Ta lagom mycket ull till tomteluvan 
- typ en handfull.



Lägg ut ullen platt med fibrerna i olika riktningar.
Vrid ullen tätt runt handen, där blir luvans öppning.


'Håll in' luvans topp, så att den blir spetsig.



Badda försiktigt in tvållösningen.
Ju noggrannare man är att all ull kommer med
desto lättare är det att tova en slät och fin yta.
Klappa ihop ullen i början, 
gnugga sedan hårdare så att den tovar ihop sig ordentligt.


Tumgreppet ;)


Skrubba skrubba skrubba...
ge inte upp, himla bra mot 'gäddhäng'!


Efter att luvorna noggrant sköljts ur 
får de stå och torka på tidningspapper i ett dygn.


Ett gäng rullade tomtenäsor på torkning.

En Hököpinge-tomte!

*
Sitter också och planerar julmarknad här på Gamlegård, 
söker med ljus & lykta efter lokala hantverksförmågor :) 

- är någon intresserad..?

maila då helene@munx.se

söndag 30 oktober 2016

Provdukning i festlokalen





Nu börjar det bli stämningsfullt i gamla magasinet


Med vackra äldre tallrikar, nysilverbestick och gnistrande glas för vatten, vitt & rött vin och mindre glas för något gott till kaffet blir dukningen som ett smycke.

'



Dukning från förrättstallrik till liten gaffel för desserten!

Det glimmar & glittrar av de levande ljusen, 
men vi måste nog dock dra in el till vissa lampor 
- hur vackert det än är med endast ljuslågornas 
klädsamma skimmer...


Favoritdukning, högst njutbart!

I skåpen står nu uddamatchat porslin, bestick & glas
för minst 70 personer, som också får sittplats under gnistrande takkronor med oljelampor på borden.

*

Skulle vilja duka upp ALLT någon dag snart för att se hela resultatet och också fotografera, 
kanske man skulle be några fina människor komma hit och vara statister..?






Tänk er karafferna fyllda med gyllengul 'avec' till kaffet,
en skicklig bartender, klingande isbitar i glaset, doften av nybryggt kaffe till den beställda irländska 'drinken' ,
 sorlande vänner, någon skruvar upp volymen i smyg... 



Det är ett sådant lugn i bildens mättade färger, 
så där så att man har lust att krypa upp i fåtöljen 
med en kopp hett te och bara stilla blicka ut genom fönstret - med blicken långt i fjärran...


...eller också är det dags att matcha upp kristallens glans 
med bubblorna i ett glas Champagne,
bästa musiken på hög volym och fullt med vackra vänner över, under, på och runt om bordet!

fredag 28 oktober 2016

50 nyanser av höst


Alltså, alla dessa färger!

Var ute och skämde bort hönsen med lite färskt bröd
och pulsade runt bland alla vackra löv som fallit. 

Kunde förstås inte låta bli att hämta in en kasse full
med dessa färgkarameller...




Enklaste möjliga kransen:

* trä på löv på en metalltråd och slut cirkeln *


Stora löv dubbelveks för att de skulle få 
ungefär samma storlek som de mindre.


Tadaa...


Liten rosett för syns skull...


Metalltråden jag använde var i tunnaste laget
för att hålla formen hängandes,
så kransen får vila på bordet istället för på dörren.
Glad höst!