söndag 20 augusti 2017

Små assietter på trägolvet


När man sitter och bläddrar i glassiga inredningstidningar finns där detaljer som gör det där lilla extra,
som små 'assietter' (finns säkert ett alldeles eget ord för de små tallrikarna) att skjuta in under soffans pyttehjul för att det inte ska bli märken i trägolvet.


Sådana kan man få tag på på loppis :D
(20 kronor för 6 stycken - fynd!)


Nu är vårt gamla trägolv med  breda golvtiljor otroligt slitet och behöver en rejäl omgång med omsorg & puts, 
så för golvets skull gör de små fina silverfaten ingen skillnad...
men det är ruskigt snyggt även på ett trägolv med patina!

lördag 19 augusti 2017

Äppelkompott för alla


Nu dignar äppelträdet i trädgården av underbara 'Transparente Blanche'


Mamma & pappa fick en kasse när vi var förbi häromdagen, 
det doftade gott i hela bilen när vi körde dit :)

*

Enklast är att
(och möjligen godast, näst efter att sätta tänderna i ett saftigt & moget äpple förstås...)
skala & klyfta ett par kilo mogna äpplen, 
fylla en stor kastrull och låta koka 15-20 minuter
(tillsammans med 1/2 dl vatten och ett par tsk vaniljsocker)

serveringstips:
vegansk - med Oatley vaniljsås
vegetarisk - med kanelpudrad, lättvispad grädde
djurisk - en rejäl klick på skinkmackan

eller som den är - 
passar bäbisar, småbarn, småglin, tonåringar, unga vuxna, medelålders, äldre vuxna & gamlingar...


Frukost eller fika?!

fredag 18 augusti 2017

Solmogen vegansk björnbärssmoothie




Alla gånger jag svurit över att beskära de vilt växande fördömt taggiga björnbärsbuskarna är nu ett minne blott...
skördedags!


Vem kommer ihåg revor & rispor när man får en sån här goding serverad..? 

Dottern A. mixade ihop:
1 banan
1/2 avocado
lite havreyoghurt & lite mer havremjölk
en skvätt apelsinjuice & en mindre skvätt pressad citron
en nypa vaniljsocker
1 tsk sesampasta
1 msk chiafrön
& en himla massa björnbär



mums!

torsdag 29 juni 2017

79 gäster i Magasinet


Igår var det tillställning här i Magasinet
79 gäster och vi stod för maten...

*

4 sorters sill från fiskrökeriet & närodlad färskpotatis 
på menyn
bröd från lokala bageriet, smör & vällagrade ostar


det kokades, skalades & delades 100 ägg i flygande fläng
gräddfil, rödlök, citronskivor & gräslök
allt i gnistrande glasskålar


grytor till 16 kg potatis...tack för lånet svärmor!


25 liter härikringväxta jordgubbar med lättvispad grädde


Gamlegårds flädersaft - mer närodlat är det klurigt att hitta!


Fick genom en väninnas vänner plocka 
Blåklint på ängarna intill :) tack!
Röda rosor, hundkex & doftande vita blommor som jag just nu för allt i världen inte kan komma på namnet på...


Elen är nu inkopplad (tack Söderslätts el för snabb & snärtig återkoppling) 
och av de gamla loppisfyndade lamporna var det 1 av 14 som hade rätt slags stickkontakt... skruva skruva skruva...



Parkeringsskyltar fick bli direkt på väggarna - funkade fint!



250 hemlagade chokladtryfflar 
som gick åt som smör i solsken :)
(recept kommer)

Tyvärr inga foton på festsalen, 
gästerna kom en liten stund innan utsatt tid, 
så de levande ljusen & fotogenlamporna tändes snabbt som ögat och sedan var det fullt ös hela eftermiddagen.
Men fint var det, med linnedukar & nysilverbestick...


(foto från gömmorna)


onsdag 21 juni 2017

Välkomnande ladugårdsdörr


När det är dags för tillställning i Magasinet 
nästa gång ska alla lätt kunna hitta dit &
i ladan finns en förnämlig skatt av gamla gistna ladugårdsdörrar, så...


...jag blandade lite av barnens överblivna akrylfärg 
till en mörk petrolnyans & textade med 
en nästan-färdig-för-papperskorgen-pensel på den avskrapade dörren.
Det blev raspigt & ojämnt, eller 'charmigt' som vi brukar säga :)


Nu borde det synas ända nerifrån vägen!

tisdag 20 juni 2017

Is till festen


Behöver kylande is till en tillställning mitt i sommarvärmen och fick med perfekt tajming ett cool tips av väninnan U.
(tack!)


-'Frys in vatten i hårda muffinsformar!'

(tänk på att inte fylla vatten ända upp, is tar mer plats än vatten)


Perfekt, bara att vända upp-och-ner när de frusit till is...


...och fylla på med en omgång till!


Första omgången klar :)


Väldigt bra att 'ispuckarna' är lite större, 
då håller de kylan längre!

*




måndag 19 juni 2017

Somrig studentbuffé


Dags för sonens studentmottagning!

med kära & nära gäster i buffé-ekvationen blir det till att tänka till lite, 
men lättare än man tror att laga:
vegan
muslim
låglaktos
glutenintolerans

Kall potatissallad
koka färskpotatis och bondbönor - låt kallna
skiva rödlök, skär potatis i halvor och bönor i mindre bitar
gör en vinaigrette och blanda i gräslök & bladpersilja
krydda med mald havssalt & svartpeppar 
blanda allt med varsam hand

Snurror av squash
Skiva 2 squash på längden med hjälp av osthyvel
(ta i lite så att skivorna inte blir för tunna)
lägg ut skivorna på bakplåtspapper, salta dem lätt och låt ligga i 10 minuter
torka sedan av vätskan som bildats
pensla olja över skivorna och skjuts in i ugnen på 175°c ca 10 minuter
under de 10 minuterna:
mixa ihop:
1/2 dl mandelmjöl
1/2 dl solrosfrön
havssalt & citronpeppar 
olivolja & vitlöksklyfta
5-6 kvistar bladpersilja
en liten näve torkade aprikoser
rivet citronskal & lite av saften från citronen

ta ut plåten och låt svalna
smeta försiktigt ut den mixade krämen på squashskivorna
och rulla dem till små rosor

Rullad aubergine
skiva auberginen i 1/2-1 cms tjocka skivor
sprid ut skivorna på bakplåtspapper, salta lätt och låt ligga i 10 minuter
torka sedan av vätskan som bildats
ringla olja över skivorna och in med plåten i ugnen ca 200°c ca 10 minuter
ta ut plåten, vänd skivorna och ändra ugnen till grill och stek i ytterligare 5 minuter
(håll koll så att de inte blir för mörka)
under tiden:
mixa :
1 dl valnötskärnor
några skivor soltorkad tomat
rivet citronskal + saft från citronen
olja & pressad vitlök
havssalt & färsk timjan

bred ut röran på de grillade skivorna, rulla ihop och fäst med tandpetare


Hummus
lägg kikärtor i blöt över natten och koka dem sedan tuggvänliga
(alternativt köp färdigkokta)
mixa tillsammans med sesampasta
olivolja & rapsolja 
(+ lite vatten för lösare konsistens)
ett rejält knippe bladpersilja & två pressade vitlöksklyftor
en liten dutt cayennepeppar & en skvätt pressad citronsaft
en nypa havssalt & nymald svartpeppar
lite spiskummin & paprikakrydda - gärna stark
toppa av med chiliflakes - mmm!

Ugnsbakad lax
lägg färska laxsidor med skinnet nedåt på bakplåtspapper
häll en blandning av soja, rapsolja, rivet citronskal, havssalt & citronpeppar över fisken
garnera med skivad citron
stek i 200°c tills köttermometern visar mellan 48°c & 55°c
klipp färska kryddväxter över och servera varm eller kall
god även dagen efter ;) 

Gazpacho
mixa väldigt länge:
2 paprikor
2 vitlöksklyftor
2 tomater
1 skalad gurka
1/2 squash
(som råkade ligga i kylen)
bladpersilja & cayennepeppar
havssalt & svartpeppar
späd med vatten till önskad konsistens
servera väl kyld

Till det serverades 
lättkokt sparris med (vegetabiliskt förstås) smör
haricots verts med havssalt
baguetter & rumsvarma franska ostar
syrrans alltid lika goda sås till fisk: 
(koka ihop grädde, crème fraîche, buljongtärning, 2 vitlöksklyftor, havssalt & lite peppar)
kvisttomater 
& champagne förstås!


Grattis C.!

söndag 4 juni 2017

I väntan på el


Så hängde den där, 
dammig, sned & så där vansinnigt pråligt underbar!

Damen som stod mellan mig och 'min takkrona' pekar uppåt och frågar försäljaren om pris på ... just det, min takkrona!
(så nära och ändå så långt borta - nagelbitarnervöst)

-'300 kronor', svarar mannen från Lions.

Då, då händer det! 

Damen tycker priset är för högt, vänder sig om och går vidare.
- Jag tar den! vrålviskar jag snabbt som ögat.
MIN takkrona.


Några prismor trillar av på vägen till bilen, 
några släpper fästena mellan bilen och huset,
men det går att fixa med ett par tänger :)


Lagad och avdiskad glittrar & gnistrar takkronan som den ska
och elen får den här gången sitta kvar, tanken är att festlokalen snart ska uppdateras till 2000-talsstandard och få el till både lampor och uttag...


onsdag 31 maj 2017

Kollegor = after work


'After work' har för mig fått en något utökad betydelse 
sedan vi flyttade tillbaka hem till Sverige...

Förr trodde jag att det var som typ 'after ski' - 
man tar ett glas, pratar, äter lite nötter, kanske ett glas till, pratar lite mer, åker hem till sig och äter middag.

Men jag har insett att det är mer 
'kom hem till mig och ät ikväll'
vilket är väldigt mysigt!


Idag bjöds det min variant:

fänkål med balsamvinäger & havssalt
chips  salta pinnar
chêvre chaud & körsbärstomater


färskost med kryddgrönt & aioli
hummus & knäcke
ostfyllda starka småpaprikor
ostar & baguette


kryddig paprikasoppa med gräddfil & koriander


toppat med hemgjord chokladmousse
och så lite vitt & rosé från Château Lucas förstås ;)

Nöjd med att ha spenderat en väldigt trevlig kväll med roliga  kollegor bäddar jag nu ner mig - imorr'n bär det iväg till jobbet igen!

söndag 28 maj 2017

Lördagens fyndsoffa



Igår fick väninnan U. & jag med oss de äkta makarna på 
'en liten loppisrunda'...

*
...liten runda blev en loppis & en supermysig gårdsbutik mitt ute bland åkrarna & plocklunch från gårdagskvällens grillning hos dem & kaffe i deras trädgård & ännu en grillkväll hos oss...
(Annedals gårdsbutik rekommenderas varmt)


Vi fick med oss en jättefin gammal soffa i bilen hem
(ok, det blev två vändor till loppisen - det var lite lurigt att få in fyra personer och en soffa...och ett bord och ett campingbord och en kopparbytta och ...)


Nu har soffan blivit klädd med samma tyg som en tidigare inhandlad stol,
fick skarva tyget lite, men då är rutigt tyg tacksamt att jobba med :)

*
Vilken skön helg det har varit förresten, solen kommer med energi!

torsdag 25 maj 2017

Energi till en golftjej


Golftjejen I. från Frankrike som bor hos oss i veckan måste ju få med sig tillräckligt med energi ut på banan och vad kan vara bättre och mer rätt än dessa godbitar..?!

Denna gång använde jag:
250 g havregryn
1 burk kondenserad mjölk
75 g kokosflingor
100 g torkade aprikoser i bitar
125 g linfrö/pumpafrö/solrosfrö
125 g hasselnötter
2 msk kakao

Blanda allt och tryck ut till 2-3 cm:s tjocklek på bakplåtspapper, lättast är att lägga ett bakplåtspapper även ovanpå smeten och kavla ut den till en jämn 'platta'.

Baka i ugnen på 130°c knappt en timma.
Låt vila på plåten några minuter, 
sedan är det lättare att skära upp i bitar.

(originalrecept från väninnan Å., men är lätt att variera efter eget tycke & smak  - vad finns i skafferiet idag..?)

Tror att det funkade bra, hon ligger på 14 plats av 78 hittills 
;)
heja heja!


söndag 21 maj 2017

Ett knippe rabarber


  • Jag fick ett knippe rabarber av min snälla väninna U. 
  • Det får bli en sats fräsch rabarbersaft, 
  • brukar ha strykande åtgång..!

  • recept:
  • 700 g rabarber
  • 1 liter vatten
  • 3 dl strösocker
  • saften från en citron
  • Skölj & skär rabarbern i centimeterbitar.
      Koka rabarberbitarna i vattnet i ca 15 minuter 
      - utan att röra om i grytan!
      (då blir saften grumlig)
      Sila bort rabarberbitarna och koka upp saften 
      tillsammans med socker & citron.
      Färdigt!


    Späd med lika delar vatten och njut :)


    Fick just godkänt av det franska golfproffset 
    som bor hos oss i veckan,
    det gäller att ladda kroppen med kvalitetsprodukter :)