torsdag 5 januari 2017

Galette des Rois - mandelkaka


Trettondagsafton - 
då äter man i Frankrike tre-vise-män-kaka
*   galette des Rois   *



Maken hade handlat hem smördeg, så det var
bara att skära till lagom stora rundlar till formarna
men eftersom hönorna är lite sparsamma med äggvärpningen nu på vintern,
så fanns det bara 1 ägg till hands.
Det blev till att halvera receptet och använda mindre formar.


Till en hel kaka:

Lägg en smördeg i en vanlig pajform & nagga botten.
Blanda
140 gram mandelmjöl
100 gram socker
2 ägg
75 gram rumsvarmt smör
Lägg smeten i formen
(lägg i en liten porslinsfigur - fève - om ni har)
Täck med en andra smördeg & knip ihop kanterna ordentligt.
Pensla med ägg.

Grädda i ugnen 200°c i 20-30 minuter.

*


Vi letade som galningar efter hela skatten med 'fève' 
som sparats ihop under alla år i Frankrike, 
till slut hittade jag Monsieur Dupont i en glasburk 
i hyllan i hallen 
(bästa gömstället...)

Nu sitter vi och väntar på att yngsta dottern A. ska komma hem, 
så att vi får skära upp kakan och se vem som får figuren...

fredag 30 december 2016

Äppel- och grönpepparchutney


Det är nyårsafton imorgon och till 2016 års sista middagsbjudning är vi ansvariga för förrätt :)

'foie gras* med äppel - & grönpepparchutney'

* gåslever


recept:
koka ihop
1/2 dl vatten
1/2 dl råsocker
1/2 dl balsamvinäger


tärna 2 röda äpplen & 1 rödlök


Tillsätt äppelbitarna till socker/vinägerblandningen 
och koka i ca 5 minuter, blanda sedan i rödlöken 
och koka ytterligare 1 minut.


Mortla en knapp matsked grönpeppar och tillsätt den 
samt en msk flytande honung i äppelblandningen.


Smaksätt med havssalt och lite chilipeppar.
Häll upp på burk och servera till gåslever, 
kyckling eller varför inte en linsbiff ;)


Tillaga gärna chutney en dag i förväg 
så att smakerna hinner 'sätta' sig.

Bon appetit!

(Och förresten! Måste bara tala om att den punschmarinerade laxen blev jättegod..!)

tisdag 20 december 2016

Punschgravad lax

Har varit hos min äldsta dotter A. några dagar 
och ätit underbar & inspirerande veganmat,
på vårt julbord kommer det i år att finnas flera vegovarianter,
men även hemgravad lax :) för oss allätare!

*
Letade runt lite bland olika recept...
...hittade flera utan dill (har ingen hemma)...
...några intressanta med 'gin, tequila eller konjak'...
...en citrusvariant...
 Gick sedan ut i spritkammaren och hittade där lite punsch. Sniffade på korken tillsammans med rivet citronskal 
- gillar't! 


Totade sedan ihop en variant:
ca 1 kg lax
(dela i två lika stora delar)

blanda:
1 dl rörsocker
1/2 dl salt
(gärna fling- eller havssalt, 
här en blandning av havssalt från Atlanten och rosa medelhavssalt)
rivet skal från en renskrubbad citron
1/2 dl gyllene punsch
och sprid ut det på båda laxhalvorna.
Fördela tunt skurna citronskivor över ena halvan och lägg den andra ovanpå, skinnsidan utåt på båda!

(ska blir riktigt intressant att smaka om några dagar!)


Lägg allt i en plastpåse,
förslut ordentligt och så in i kylen med härligheten.
Vänd påsen några gånger under tiden i kylen.

*
Om laxen har varit fryst innan så räcker det med två-tre dagar i kylen, sedan är den ätklar.
Om laxen är färsk, så måste den efter dagarna i kylen också in i frysen i ett dygn, sedan kan den tinas igen.
(häll bort vätskan som bildats i påsen innan frysning)

*
Den gravade laxen är lättast att skära när den är halvt upptinad, 
då kan man få till tunna, fina skivor.

*

tisdag 13 december 2016

Äppelglögg




Efter önskan kommer här recept på min  
(absolut alkoholfria) 

*    äppelglögg   *

som serverades i stallet i söndags:

1 liter äppeljuice
1 liter stark svartvinbärssaft
1 dl tranbär (frysta)
1 dl tranbärsjuice (outspädd)
3 kanelstänger
1/2 vaniljstång
2-3 skivade äpplen
2 cm färsk ingefära
20-30 nejlikor
20-30 kardemummafrön

*

koka upp och låt småputtra upp till 
en timme om ni har tid & tålamod
- sila av & servera!

*
...om det skulle falla sig så att det önskas lite mer 
ös i glöggen kan man hälla i en slatt rom...
- men den är garanterat god också utan!


I söndags var det lite bråttom att få färdigt mer glögg, 
så efter 20-25 minuters kokande lyfte jag ur äpplen & tranbär och körde dem i mixern för att få ut mer smak snabbt - sen kokade jag allt tillsammans i 5 minuter till och silade av.
'Alla sätt är bra utom de dåliga.' 
som det så fiffigt heter...

måndag 12 december 2016

1:a årliga julmarknaden :)


Igår hade vi julmarknad här på Gamlegård!

"När första ljuset brinner
står julens dörr på glänt
Ock alla mänskor glädjas
att fira få advent.

När andra ljuset brinner
är snart Lucia här
hon bjuder oss på kaffe
& bud om julen bär.

När tredje ljuset brinner
vi juleklappar syr
och mamma bakar kakor
& har ett väldans styr.


När fjärde ljuset brinner
vi hämta julegran
& alla barnen räknar
da'n före da'n före doppare dan"

*


*
Stort
TACK
alla duktiga hantverkande utställare 
&
också ni trevliga människor som tog er tid att komma hit!

*



Åsa



*


Bergisa

*



Katarina & Eira




Åsa
*


Inga
*


Katarina & Sandra
*


Thea



*


Britt-Marie & Madeleine


*


Inger
*


dottern & jag

Fina julkort från Lena Lindahl!
BIDROTTNINGENs
honung från Vellinge
- sååå god!



Vi fick besök av ett stämningsfullt luciatåg
TACK tjejer!
*



Dagens överraskning :)
De flesta besökarna kom i bil & till fots, 
men till nästa år ska vi ordna en ordentlig uppställningsplats till bygdens ryttarekipage!


Maken skötte, med hjälp av vännen M.,
finfint serveringen av hemlagad 
äppelglögg  & lingonglögg 
(absolut alkoholfri) & (sågottsom alkoholfri)
mammas mumsiga marknadsgodis
saffranskaka & mintkyssar
godis från Scandi Candy
*


***



Stallet har fått en ordentlig uppfräschning,
men hur många tips vi än får om vad vi kan göra med det ojämna gamla kullerstensgolvet så kommer det att få ligga kvar :)


Soffan inhandlades i grannbyn för en mindre penning,
det fanns då inga ben...
finsnickeri är inte min paradgren, men den blev stadig!


Den här dörren har tjänat färdigt som just dörr,
men skrapad & borstad blev den nu till (jul)bord.

*


" -Här kan man va´!" som vännen L. säger ;)

Om någon frågar mig just idag om när det blir dags för nästa tillställning, 
så kanske det blir ett lätt svävande svar...
men så fort bärande & kånkande, eldragning, disk & städ blivit till 
ett lite suddigare minne så ska vi nog kunna hitta på något!

*