tisdag 7 februari 2017

att hålla rätt på sitt glas


Det finns flera finurliga sätt att hålla reda på sitt glas på stora fester;

° små vackra ringar runt glasfoten med stenar i olika färger
° skriva med tuschpenna direkt på glaskupan
° aldrig ställa ner eller släppa sitt glas med blicken...


Jag stämplade ut hjärtan i tjockare akvarellpapper och
skar dem sedan med pappersskäraren i lagom stora bitar.



Det blev många lappar...


Ett litet klipp för att 'öppna' hjärtat så 
att det lätt gick att trä på lappen på glasfoten.


Små glaskoppar med lappar & penna stod utställda på borden med jämna mellanrum, sedan fick gästerna själva välja om de ville namna sina glas eller chansa på att få glaset norpat...




måndag 6 februari 2017

ny maskin - ny hobby





Efter stort kalas med vackra vita linnedukar & flera fester i sikte insåg jag att det blir många löpmeter duk att stryka...

*
Iväg till favoritaffären inne i sta'n för att se om där stod någon gammal mangel i fint skick...
- jodå, 
där stod ett utmärkt exemplar som fick komma med hem!



Det finns säkert 1000 tips & trix hur man bäst viker, 
stänker vatten och manglar
(lovar att läsa på en annan dag)
men nu idag var nyfikenheten att prova alltför stor och pockande så alla dukar kördes i full fart genom den superduperfinurliga maskinen :)


Lite vingligt i kanten ibland och någon enstaka omkörning, 
men övning kommer att ge färdighet :)



Det blev hur fint som helst!


Alltså, det borde stå en varningstext på maskinen,
att mangla är ju beroendeframkallande!


onsdag 18 januari 2017

Oljelampa mini


*

Vissa idéer ligger & vilar länge i huvudet innan det blir dags,
 som den här.
Har fladdrat förbi i ögonvrån otaliga gånger på många olika medier och förundrad över hur det möjligen kan funka var jag tvungen att testa.

*  Hemgjord oljelampa med rapsolja som bränsle  *

Funkar inte. Punkt. Prova annat:


material

glasburk med tättslutande lock i metall
hårt tvinnat snöre i bomull
inte rapsolja ...
(står att det funkar med olivolja, det har jag dock inte testat - den var slut här hemma)
...men lampolja fungerar alldeles utmärkt!

:)


hamra lätt på en skruvmejsel för att göra hål i locket
(obs! ha ett oömt underlag!)


trä igenom det hårt tvinnade bomullssnöret
& lämna en centimeter ovanför locket


fyll på glasburken med lampolja upp till max trekvarts mängd

*

skruva på locket och låt snöret suga upp lampolja 
en halvtimme innan den tänds



fransk kryddburk & mini nubbeflaska 

tisdag 17 januari 2017

vikdörrar blir till rockhängare




Förra året skruvades tre gamla dörrar ihop för att bilda en vikvägg, 
den blev jättefin, men där finns inget ställe som behöver avdelas för tillfället och nu behövs det plats för ytterkläder...

*
För ett tag sedan togs en av dörrarna bort från vikväggen och ytterligare en härligt avskavd dörr hämtades för att fästa vid den borttagna enkeldörren - vips fanns där två 'hörn'  -  som nu blir utmärkta att fästa krokar på!


Sökte på nätet och fann krokar i 2-pack på Ru.ta
(obs! inte reklam)
precis sådana jag ville ha :) så det inköptes några paket.


Nu finns det lite bättre med upphängningsplats!

Får nog stabilisera den 90° vinkeln innan användning...
Har fixat rundstav & kedja till nästa klädhängarprojekt!

måndag 16 januari 2017

bokstavspyssel



Många gäster kommer snart till fest & 
det blir placering med frihet under ansvar haha!


Ritade stödlinjer på tjockt akvarellpapper (300g) och
klippte bokstäver som ska hålla formen hängande i snöre från taket över borden 
målade upp halva burken med nyårsnagellacket för att göra glitterprickar.


Baksidan behövde också överösas med glitter :)
När lacket torkat ska det bindas i sytråd för att sedan fästas i trätaket med häftstift, om jag nu hittar dem...

Min högst o-officiella undersökning visade att de flesta i min ålder heter något som börjar med H, L eller M... I, O & R var helt klart underrepresenterade!

onsdag 11 januari 2017

Glesvävda vindfångare


Festlokalen i gamla magasinet har underbara gluggar till fönster i de massiva väggarna och jag ville hitta ett sätt att hindra vinden från att smita in men att ögat ändå nådde ut...          gardiner i gles väv blev lösningen! 


Att sy blir väldigt mycket lättare 
när man mäter, pressar fållarna & nålar först.
(och pressar igen efteråt)


Om man spontant inhandlar saker & ting man tycker om finns det snart en skatt i lådorna :)

Som små vackra virkade dukar!

En liten fin duk syddes fast på var gardin, och så pressa med strykjärnet igen...


Alla nio gluggarna har fått 'vindskydd'.

*
Önskas mer ljus trär man enkelt upp gardinen ett löst varv på stången 
(som här är gjord av långa blompinnar & upphängd med ripsband).


Väven hittade jag i mitt lager av tyger, 
men den räckte bara nästan till.
En söt nödlösning 
- skarva in två längder med grov spets!


Det blir ett mjukt & milt ljus i lokalen,
spelar ingen roll om det är snöstorm & vinden 
viner utanför som idag, härinne råder lugnet...


En festlokal i vila,
snart ska de vita linnedukarna fram, 
glasen putsas & ljusen tändas...

*

torsdag 5 januari 2017

Galette des Rois - mandelkaka


Trettondagsafton - 
då äter man i Frankrike tre-vise-män-kaka
*   galette des Rois   *



Maken hade handlat hem smördeg, så det var
bara att skära till lagom stora rundlar till formarna
men eftersom hönorna är lite sparsamma med äggvärpningen nu på vintern,
så fanns det bara 1 ägg till hands.
Det blev till att halvera receptet och använda mindre formar.


Till en hel kaka:

Lägg en smördeg i en vanlig pajform & nagga botten.
Blanda
140 gram mandelmjöl
100 gram socker
2 ägg
75 gram rumsvarmt smör
Lägg smeten i formen
(lägg i en liten porslinsfigur - fève - om ni har)
Täck med en andra smördeg & knip ihop kanterna ordentligt.
Pensla med ägg.

Grädda i ugnen 200°c i 20-30 minuter.

*


Vi letade som galningar efter hela skatten med 'fève' 
som sparats ihop under alla år i Frankrike, 
till slut hittade jag Monsieur Dupont i en glasburk 
i hyllan i hallen 
(bästa gömstället...)

Nu sitter vi och väntar på att yngsta dottern A. ska komma hem, 
så att vi får skära upp kakan och se vem som får figuren...

fredag 30 december 2016

Äppel- och grönpepparchutney


Det är nyårsafton imorgon och till 2016 års sista middagsbjudning är vi ansvariga för förrätt :)

'foie gras* med äppel - & grönpepparchutney'

* gåslever


recept:
koka ihop
1/2 dl vatten
1/2 dl råsocker
1/2 dl balsamvinäger


tärna 2 röda äpplen & 1 rödlök


Tillsätt äppelbitarna till socker/vinägerblandningen 
och koka i ca 5 minuter, blanda sedan i rödlöken 
och koka ytterligare 1 minut.


Mortla en knapp matsked grönpeppar och tillsätt den 
samt en msk flytande honung i äppelblandningen.


Smaksätt med havssalt och lite chilipeppar.
Häll upp på burk och servera till gåslever, 
kyckling eller varför inte en linsbiff ;)


Tillaga gärna chutney en dag i förväg 
så att smakerna hinner 'sätta' sig.

Bon appetit!

(Och förresten! Måste bara tala om att den punschmarinerade laxen blev jättegod..!)

tisdag 20 december 2016

Punschgravad lax

Har varit hos min äldsta dotter A. några dagar 
och ätit underbar & inspirerande veganmat,
på vårt julbord kommer det i år att finnas flera vegovarianter,
men även hemgravad lax :) för oss allätare!

*
Letade runt lite bland olika recept...
...hittade flera utan dill (har ingen hemma)...
...några intressanta med 'gin, tequila eller konjak'...
...en citrusvariant...
 Gick sedan ut i spritkammaren och hittade där lite punsch. Sniffade på korken tillsammans med rivet citronskal 
- gillar't! 


Totade sedan ihop en variant:
ca 1 kg lax
(dela i två lika stora delar)

blanda:
1 dl rörsocker
1/2 dl salt
(gärna fling- eller havssalt, 
här en blandning av havssalt från Atlanten och rosa medelhavssalt)
rivet skal från en renskrubbad citron
1/2 dl gyllene punsch
och sprid ut det på båda laxhalvorna.
Fördela tunt skurna citronskivor över ena halvan och lägg den andra ovanpå, skinnsidan utåt på båda!

(ska blir riktigt intressant att smaka om några dagar!)


Lägg allt i en plastpåse,
förslut ordentligt och så in i kylen med härligheten.
Vänd påsen några gånger under tiden i kylen.

*
Om laxen har varit fryst innan så räcker det med två-tre dagar i kylen, sedan är den ätklar.
Om laxen är färsk, så måste den efter dagarna i kylen också in i frysen i ett dygn, sedan kan den tinas igen.
(häll bort vätskan som bildats i påsen innan frysning)

*
Den gravade laxen är lättast att skära när den är halvt upptinad, 
då kan man få till tunna, fina skivor.

*

tisdag 13 december 2016

Äppelglögg




Efter önskan kommer här recept på min  
(absolut alkoholfria) 

*    äppelglögg   *

som serverades i stallet i söndags:

1 liter äppeljuice
1 liter stark svartvinbärssaft
1 dl tranbär (frysta)
1 dl tranbärsjuice (outspädd)
3 kanelstänger
1/2 vaniljstång
2-3 skivade äpplen
2 cm färsk ingefära
20-30 nejlikor
20-30 kardemummafrön

*

koka upp och låt småputtra upp till 
en timme om ni har tid & tålamod
- sila av & servera!

*
...om det skulle falla sig så att det önskas lite mer 
ös i glöggen kan man hälla i en slatt rom...
- men den är garanterat god också utan!


I söndags var det lite bråttom att få färdigt mer glögg, 
så efter 20-25 minuters kokande lyfte jag ur äpplen & tranbär och körde dem i mixern för att få ut mer smak snabbt - sen kokade jag allt tillsammans i 5 minuter till och silade av.
'Alla sätt är bra utom de dåliga.' 
som det så fiffigt heter...