onsdag 23 augusti 2017

Håliga jeans


Hål, hål & mera hål.
Inte kan man väl skicka iväg sin dotter till universitetsstudier med håliga jeans...?!


Och när nu dotterns favoritklänning är som en sommaräng och man råkar ha tyg som man fått av dotterns mormor som är nästan likadant - ja, då lagar man små & stora hål i favvojeansen med det :)


Lagom stora lappar klipps till & läggs 'inuti' jeansen, det nålas och sen har det sytts en tät zickzack och en raksöm runt varje fransat hål.


Då blir det coolt utan att bli kallt :)


Hm, kanske är dags att laga mina jeans som jag hade i dotterns ålder - eller inte. 
Too cool for school...haha!



Ivägvinkad på tåget klädd i nylagade jeans :)

tisdag 22 augusti 2017

En sommardag med mamma


En sommardag åkte mamma & jag äntligen iväg till Lars Lerins permanenta konstutställning 
SANDGRUND 
i Karlstad, åh, vilken ögonfröjd!


ljus & skuggor i himmelsk harmoni


Rekommenderar varmt att åka dit, 
helt makalöst vad han kan måla!



Tavlan jag återkom flest gånger till...

(ber om ursäkt om det inte är tillåtet att lägga ut bilderna på en blogg, tar genast bort dem om någon opponerar sig, men ville så gärna dela med mig & tipsa om ett toppen utflyktsmål)



Efter en god lunch i Kristinehamn for vi hem till stugan
där pappa väntade med kaffe och så fanns en hel hög härliga Allers - sommar!

måndag 21 augusti 2017

Sötpotatis i ugn


Äldsta dottern är vegan,
så det 'gröna' utbudet på matbordet har fått utökas.


Igår lagade jag den enklaste & godaste varianten av sötpotatis :)


(värm ugnen till 200°c)
skrubba potatisen ordentligt och skär den sedan i 2 cms skivor

blanda olja, pressad vitlök, salt & svartpeppar


doppa skivorna i blandningen & lägg dem på bakplåtspapper 


in i ugnen 25-30 minuter
strö hackad bladpersilja över


matigt & riktigt gott!

söndag 20 augusti 2017

Små assietter på trägolvet


När man sitter och bläddrar i glassiga inredningstidningar finns där detaljer som gör det där lilla extra,
som små 'assietter' (finns säkert ett alldeles eget ord för de små tallrikarna) att skjuta in under soffans pyttehjul för att det inte ska bli märken i trägolvet.


Sådana kan man få tag på på loppis :D
(20 kronor för 6 stycken - fynd!)


Nu är vårt gamla trägolv med  breda golvtiljor otroligt slitet och behöver en rejäl omgång med omsorg & puts, 
så för golvets skull gör de små fina silverfaten ingen skillnad...
men det är ruskigt snyggt även på ett trägolv med patina!

lördag 19 augusti 2017

Äppelkompott för alla


Nu dignar äppelträdet i trädgården av underbara 'Transparente Blanche'


Mamma & pappa fick en kasse när vi var förbi häromdagen, 
det doftade gott i hela bilen när vi körde dit :)

*

Enklast är att
(och möjligen godast, näst efter att sätta tänderna i ett saftigt & moget äpple förstås...)
skala & klyfta ett par kilo mogna äpplen, 
fylla en stor kastrull och låta koka 15-20 minuter
(tillsammans med 1/2 dl vatten och ett par tsk vaniljsocker)

serveringstips:
vegansk - med Oatley vaniljsås
vegetarisk - med kanelpudrad, lättvispad grädde
djurisk - en rejäl klick på skinkmackan

eller som den är - 
passar bäbisar, småbarn, småglin, tonåringar, unga vuxna, medelålders, äldre vuxna & gamlingar...


Frukost eller fika?!

fredag 18 augusti 2017

Solmogen vegansk björnbärssmoothie




Alla gånger jag svurit över att beskära de vilt växande fördömt taggiga björnbärsbuskarna är nu ett minne blott...
skördedags!


Vem kommer ihåg revor & rispor när man får en sån här goding serverad..? 

Dottern A. mixade ihop:
1 banan
1/2 avocado
lite havreyoghurt & lite mer havremjölk
en skvätt apelsinjuice & en mindre skvätt pressad citron
en nypa vaniljsocker
1 tsk sesampasta
1 msk chiafrön
& en himla massa björnbär



mums!

torsdag 29 juni 2017

79 gäster i Magasinet


Igår var det tillställning här i Magasinet
79 gäster och vi stod för maten...

*

4 sorters sill från fiskrökeriet & närodlad färskpotatis 
på menyn
bröd från lokala bageriet, smör & vällagrade ostar


det kokades, skalades & delades 100 ägg i flygande fläng
gräddfil, rödlök, citronskivor & gräslök
allt i gnistrande glasskålar


grytor till 16 kg potatis...tack för lånet svärmor!


25 liter härikringväxta jordgubbar med lättvispad grädde


Gamlegårds flädersaft - mer närodlat är det klurigt att hitta!


Fick genom en väninnas vänner plocka 
Blåklint på ängarna intill :) tack!
Röda rosor, hundkex & doftande vita blommor som jag just nu för allt i världen inte kan komma på namnet på...


Elen är nu inkopplad (tack Söderslätts el för snabb & snärtig återkoppling) 
och av de gamla loppisfyndade lamporna var det 1 av 14 som hade rätt slags stickkontakt... skruva skruva skruva...



Parkeringsskyltar fick bli direkt på väggarna - funkade fint!



250 hemlagade chokladtryfflar 
som gick åt som smör i solsken :)
(recept kommer)

Tyvärr inga foton på festsalen, 
gästerna kom en liten stund innan utsatt tid, 
så de levande ljusen & fotogenlamporna tändes snabbt som ögat och sedan var det fullt ös hela eftermiddagen.
Men fint var det, med linnedukar & nysilverbestick...


(foto från gömmorna)


onsdag 21 juni 2017

Välkomnande ladugårdsdörr


När det är dags för tillställning i Magasinet 
nästa gång ska alla lätt kunna hitta dit &
i ladan finns en förnämlig skatt av gamla gistna ladugårdsdörrar, så...


...jag blandade lite av barnens överblivna akrylfärg 
till en mörk petrolnyans & textade med 
en nästan-färdig-för-papperskorgen-pensel på den avskrapade dörren.
Det blev raspigt & ojämnt, eller 'charmigt' som vi brukar säga :)


Nu borde det synas ända nerifrån vägen!

tisdag 20 juni 2017

Is till festen


Behöver kylande is till en tillställning mitt i sommarvärmen och fick med perfekt tajming ett cool tips av väninnan U.
(tack!)


-'Frys in vatten i hårda muffinsformar!'

(tänk på att inte fylla vatten ända upp, is tar mer plats än vatten)


Perfekt, bara att vända upp-och-ner när de frusit till is...


...och fylla på med en omgång till!


Första omgången klar :)


Väldigt bra att 'ispuckarna' är lite större, 
då håller de kylan längre!

*




måndag 19 juni 2017

Somrig studentbuffé


Dags för sonens studentmottagning!

med kära & nära gäster i buffé-ekvationen blir det till att tänka till lite, 
men lättare än man tror att laga:
vegan
muslim
låglaktos
glutenintolerans

Kall potatissallad
koka färskpotatis och bondbönor - låt kallna
skiva rödlök, skär potatis i halvor och bönor i mindre bitar
gör en vinaigrette och blanda i gräslök & bladpersilja
krydda med mald havssalt & svartpeppar 
blanda allt med varsam hand

Snurror av squash
Skiva 2 squash på längden med hjälp av osthyvel
(ta i lite så att skivorna inte blir för tunna)
lägg ut skivorna på bakplåtspapper, salta dem lätt och låt ligga i 10 minuter
torka sedan av vätskan som bildats
pensla olja över skivorna och skjuts in i ugnen på 175°c ca 10 minuter
under de 10 minuterna:
mixa ihop:
1/2 dl mandelmjöl
1/2 dl solrosfrön
havssalt & citronpeppar 
olivolja & vitlöksklyfta
5-6 kvistar bladpersilja
en liten näve torkade aprikoser
rivet citronskal & lite av saften från citronen

ta ut plåten och låt svalna
smeta försiktigt ut den mixade krämen på squashskivorna
och rulla dem till små rosor

Rullad aubergine
skiva auberginen i 1/2-1 cms tjocka skivor
sprid ut skivorna på bakplåtspapper, salta lätt och låt ligga i 10 minuter
torka sedan av vätskan som bildats
ringla olja över skivorna och in med plåten i ugnen ca 200°c ca 10 minuter
ta ut plåten, vänd skivorna och ändra ugnen till grill och stek i ytterligare 5 minuter
(håll koll så att de inte blir för mörka)
under tiden:
mixa :
1 dl valnötskärnor
några skivor soltorkad tomat
rivet citronskal + saft från citronen
olja & pressad vitlök
havssalt & färsk timjan

bred ut röran på de grillade skivorna, rulla ihop och fäst med tandpetare


Hummus
lägg kikärtor i blöt över natten och koka dem sedan tuggvänliga
(alternativt köp färdigkokta)
mixa tillsammans med sesampasta
olivolja & rapsolja 
(+ lite vatten för lösare konsistens)
ett rejält knippe bladpersilja & två pressade vitlöksklyftor
en liten dutt cayennepeppar & en skvätt pressad citronsaft
en nypa havssalt & nymald svartpeppar
lite spiskummin & paprikakrydda - gärna stark
toppa av med chiliflakes - mmm!

Ugnsbakad lax
lägg färska laxsidor med skinnet nedåt på bakplåtspapper
häll en blandning av soja, rapsolja, rivet citronskal, havssalt & citronpeppar över fisken
garnera med skivad citron
stek i 200°c tills köttermometern visar mellan 48°c & 55°c
klipp färska kryddväxter över och servera varm eller kall
god även dagen efter ;) 

Gazpacho
mixa väldigt länge:
2 paprikor
2 vitlöksklyftor
2 tomater
1 skalad gurka
1/2 squash
(som råkade ligga i kylen)
bladpersilja & cayennepeppar
havssalt & svartpeppar
späd med vatten till önskad konsistens
servera väl kyld

Till det serverades 
lättkokt sparris med (vegetabiliskt förstås) smör
haricots verts med havssalt
baguetter & rumsvarma franska ostar
syrrans alltid lika goda sås till fisk: 
(koka ihop grädde, crème fraîche, buljongtärning, 2 vitlöksklyftor, havssalt & lite peppar)
kvisttomater 
& champagne förstås!


Grattis C.!

söndag 4 juni 2017

I väntan på el


Så hängde den där, 
dammig, sned & så där vansinnigt pråligt underbar!

Damen som stod mellan mig och 'min takkrona' pekar uppåt och frågar försäljaren om pris på ... just det, min takkrona!
(så nära och ändå så långt borta - nagelbitarnervöst)

-'300 kronor', svarar mannen från Lions.

Då, då händer det! 

Damen tycker priset är för högt, vänder sig om och går vidare.
- Jag tar den! vrålviskar jag snabbt som ögat.
MIN takkrona.


Några prismor trillar av på vägen till bilen, 
några släpper fästena mellan bilen och huset,
men det går att fixa med ett par tänger :)


Lagad och avdiskad glittrar & gnistrar takkronan som den ska
och elen får den här gången sitta kvar, tanken är att festlokalen snart ska uppdateras till 2000-talsstandard och få el till både lampor och uttag...