tisdag 31 oktober 2017

crêpes à la banane


L' heure du goûter.
Ca grouille dans le ventre.
Chaque jour.
Il faut des goûter sains pour éviter
'10 secondes dans la bouche & une éternité sur les hanches'...

Au travail la semaine dernière la prof de, hm, bon, 'hemkunskap' , égale à peu près 
'la-vie-tous-les-jours-dans-la-maison-et-alentours',
(il n'y a pas de poste comme ca à l'école dans tout les pays...on apprend à cuisiner, 
à faire des calculs économiques simples, comment tenir sa maison saine et propre etc...)
elle m'a donné une recette pour faire des crêpes à la banane.

Délicieux & superbon pour la santé en même temps!


Ecrasez deux bananes avec une fourchette 
& ajoutez 2 oeufs et une pincée de sel. 

Mélangez bien.


Faites fondre un peu de beurre et ajoutez 



1,5 c.à.c. de levure en poudre
1 c.à.c. de cannelle en poudre 
au mélange de bananes-oeufs.

Remuez bien.


Faites cuire au feu doux pendant qqs minutes.



Crèpes à la banane aux aromes de cannelle, mmm...
(pour saupoudrer le sucre en poudre j´utilise un passe-thé)




D'accord,
le sirop d'érable n'était pas nécessaire, 
mais c'est tellement bon...


Höstlovsfika



Fikadags.
Det knorrar i magen & snålvattnet rinner till.
Varje dag.
Det gäller att hitta nyttiga mellanmål så 
att det inte blir 
'tio sekunder i munnen och en evighet på höfterna'...


Fick en dag recept på bananplättar av skolans hemkunskapslärare - så goda & nyttiga!


recept:
mosa två mogna bananer
tillsätt 4 ägg & 1 krm salt
vispa


smält en klick smör i plättlaggen & häll i det, 
tillsammans med 1,5 tsk bakpulver och 1 tsk kanel,
i bananäggblandningen.
Rör om ordentligt.



Grädda på låg värme i några minuter.



Det bästa med ett väl inarbetat plättjärn är lättheten 
att lossa godsakerna när det är dags att vända.


Florsockerpudrade bananplättar med doft av kanel
(tesilen är fiffig att pudra florsocker med)


Ok, helt nyttigt var det väl inte, men väääldigt gott med både socker och lönnsirap...


måndag 30 oktober 2017

en välfylld dag






-"Kommer du nästa vecka?", frågade kollegorna i fredags.
-"Nä, jag har bett om ledigt", svarade jag.
-"Ha det så skönt på semestern!" vinkade de glatt.



Semestern?!


Dag 1/5

06.30 Mjölken & kattmaten slut 
= försvinnande små chanser till min favoritfrukost + 3 jamande hungrande kissar snor sig som Murgröna runt benen



Mataffären öppnar redan kl.07, visste ni det? Perfekt.


Handlade massor när jag ändå var där och sedan dess har det gått stup-i-ett från
städa-ur-allt-i-lådorna-under-våra-sängar-
via 
ringa-upp-ny-eventuell-kund 
(ok, och ett långt, välbehövligt, gôtt telefonsamtal i solskenet med väninnan T. )
till
slänga-kläder-som-aldrig-borde-sparats
tömma-verktygslådan-&-sortera-dj@vl@-spik/skruv
hänga-sjätte-maskinen-tvätt 
(still counting)


lön för mödan - 'cause I'm worth it -
& dags för ett avsnitt till av 'DEXTER'

:)
"franskt, mjukt & runt, med längd,
balanserat & kryddigt nyanserat

av mogna röda bär & torkade frukter"



söndag 29 oktober 2017

Saker & udda ting


Javisst blev det en rolig runda i helgen igen och den här gången tillsammans med väninnan U. :)


Hittade de här supersöta silver'kastrullerna' med keramikskålar inuti,
men har ingen aning vad de ska användas till...?!

(jo, för er som undrar så får man inhandla något dåraktigt då & då, det kan ju visa sig vara världens fynd, eller..?)


På själva silverbrickan finns det sex 'hållare' 
så att de små kärlen inte åker omkring.


Alltså, den är så fin!

brickan mäter 17 x 22 cm
kopparna bredd 6 x höjd 3,5 cm


Vad tror ni?

Något till efterrättstillverkning?
Skulle kunna finnas plats för vattenbad, brickan är lite skålad...
...och eldhärdig är den ju...

Hollandia PLATE S står det under


Under tiden jag letade efter användningsområde på internet dök den här snyggingen upp

VILL HA!

Habegäret vällde in från alla håll och kanter,
den är så otroligt läcker.......tänk, då skulle nog
champagnen om möjligt smaka ännu godare. Mmm.

lördag 28 oktober 2017

Värme & ljus


Efter en vecka, ja, med lite eftertanke är det nog mer en radda av veckor fulla med jobb & roligheter & mer jobb är det här bland det mest rogivande

tidig morgon
brasa
tystnad
levande ljus
spinnande katt

 Höstmörkret har dragit in och det gäller att ladda sinnet här & nu.




tisdag 24 oktober 2017

busenkel hemgjord glass


Busenkel hemgjord glass:
(till 1 glassugen eller 3 dela-med-sig-vänliga)

3 dl frusna hallon
mixas med
dl grädde
1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 msk citron- eller limesaft

Häll upp i skål direkt & njut!


Blir också väldigt gott om man byter ut 1 dl hallon 
mot frusen mango ... eller björnbär ... eller blåbär ...

söndag 22 oktober 2017

En bricka full med lyster


Undrar vad de hade tänkt att man skulle dricka i dessa kristallglas?
För små för vin & för stora för likör... De blir perfekta ljusstakar!

Alltså,
vilken lyx det är att kunna vandra runt bland andras ratade saker och köpa sig några kristallglas, en vacker ishink & en helt underbar silverbricka med handtag!


Vad kostar då detta helgnöje?
 typ
glas 10:- st när man har tur
(naggade glas godkänns inte)
ljusstakar 20 :- st
en näve kaffeskedar i nysilver 35:-
summa summarum  -  som ett biobesök med popcorn...



Det saknas något..?
Pärlande dryck förstås!




Ja, det är inte första gången jag kommer hem med en silverbricka full med godsaker och det är konstigt, men silverbrickor kan man omöjligen få för många av
- märkligt...


 Varken mamma eller väninnan U. var med på turen,
så i helgen blev det bara besök på två ställen.

Det är mycket roligare att fynda tillsammans :)

lördag 21 oktober 2017

Säsong för picklad rödlök


Har ni sett högarna med vacker lök i butikerna,
det är fortfarande säsong!

Testade en ny variant av picklad rödlök igår,
blandade:

1 - 2 - 3
1 dl ättikssprit (12%)
2 dl socker
3 dl vatten




rörde om ordentligt så att sockret löste sig

tillsatte 2 tunt skivade rödlökar & några pepparkorn


Nu har den stått i kylen över natt & är himmelskt god!
(den håller sig 3-4 veckor i kylskåp har jag hört, men den räcker sällan så länge...)



Lök till frukost är dock inte min grej, 
så låt oss bärga oss till ikväll när det blir 
fransk 'raclette' till middag

*

- heta potatisar, massor av smält ost och tunna skivor av allsköns kött...
och nypicklad rödlök som pricken över i:et!

onsdag 4 oktober 2017

Frisk söndagsluft


För 4:e året i rad bjöd maken min & jag in till söndagsspring/jogg/promenad i byn till förmån för

BARNCANCERFONDEN


Valfritt antal varv på 1km:sbanan
valfritt tempo
valfritt bidrag


blev i år till
144 varv
(ca 14 mil)
&
3640 :- !


Söndagsförmiddagen bjöd på alla väder
från solsken till hällregn och under tiden blev det skratt, prat, diskussioner och massor av frisk luft!


Tack alla ni som kom!

'om alla gör lite blir det mycket gjort'


måndag 2 oktober 2017

Champagneprovning hos MUNX



I lördags hade vi Champagneprovning här,
en fiffig födelsedagspresent som många kan njuta av samtidigt :)

Tips om ni själva vill bli vinprovare av högre skolan:

prova/servera
lätt vin innan tyngre
vitt före rött
yngre innan vällagrat
torrt innan sött vin

håll vinglaset i 'stammen', inte i kupan eller foten

titta på färg
lukta ordentligt på vinet med hela näsan nere i kupan
&
ta en mun vin, 
låt lite luft komma med och 'tugga' sedan vinet

Njut!

Sådärja, nu kan du :)

All doft & smak är personlig, 
så vad du än tycker så är det rätt!


Vi smakade på tre olika champagner från LACROIX


Gyllene, bärnstensglimrande, generösa & välbalanserade...


Marilyn Monroe valde att bada i Champagne 
(350 flaskor gick det åt!)
Jag föredrar att avnjuta dem en efter en...

måndag 28 augusti 2017

Krispig grönkål



Grönkål, säkert en gammal bekantskap för många,
men i mitt kök är det en välkommen nyhet!


Het stekpanna
i med lite rapsolja
ös i sköljd & småskuren grönkål
vänd vänd vänd vänd vänd
krydda med havssalt & nymalen svartpeppar
vänd vänd vänd
färdigt!


Igår hade vi stekt grönkål & valnötter 
som tillbehör till fisk-potatis-äggsås,
innan har vi serverat det till grillade hamburgare och även som del i veganbuffé.
Så gott!